4.2 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimaria ii „jupoaie“ de 40 de miliarde de lei pe patronii din Craiova

Primaria ii „jupoaie“ de 40 de miliarde de lei pe patronii din Craiova

Contribuabilii craioveni, persoane fizice si juridice, vor plati incepind cu anul viitor impozite si taxe majorate catre bugetul local. Cei mai nemultumiti sint reprezentantii patronatelor, care au afirmat ca prin noile taxe primaria nu numai ca nu impulsioneaza sectorul privat, dar va determina firmele sa plece din Craiova


Reprezentantii primariei se bazeaza anul viitor pe un buget local cu cel putin 20 la suta mai mare decit cel de anul acesta. Viceprimarul Craiovei, Sorin Iordache, a declarat la o dezbatere publica referitoare la taxele si impozitele de anul viitor ca suplimentarea care va veni de pe urma majorarii anumitor taxe va fi folosita pentru imbunatatirea strazilor si a mijloacelor de transport in comun, dar si pentru alte proiecte de modernizare a orasului. „Pentru 2006, tendinta e ascendenta. Totusi, s-a incercat o crestere a taxelor care nu afecteaza direct contribuabilii“, a declarat la rindul sau Antonie Solomon, primarul urbei, facind referire la faptul ca au fost majorate, in principal, taxele pe care trebuie sa le achite agentii economici, taxe care vor acoperi aproximativ 34% din bugetul local. Conform estimarilor, anul viitor va aduce aproximativ 650 de miliarde de lei in vistieria Craiovei, al carei buget va fi mai mare cu 100 de miliarde fata de anul acesta. Acest lucru va fi posbil doar in cazul in care, pina la sfirsitul anului, toti contribuabilii vor fi cu plata impozitelor si a taxelor la zi, lucru mai mult sau mai putin probabil avind in vedere faptul ca anul acesta, pina la 15 septembrie, primaria a colectat doar 72% din totalul progonozat. Solutia pentru anul viitor a venit, insa, prin acordarea unor bonificatii in cazul platitor anticipate a impozitelor.


Avantajul platii anticipate a impozitului pe locuinte


Craiovenii care isi vor plati anticipat pina pe 15 martie impozitul anual pe cladiri vor primi o reducere de 10%. Astfel, pentru o garsoniera de aproximativ 33 de mp, persoanele fizice vor plati anul viitor cu 60.000 de lei mai putin decit daca ar achita acesta suma pina la sfirsitul lui 2006. Drept urmare, in loc de 590.000 de lei craiovenii vor plati 530.000 de lei. Aceasta situatie se datoreaza propunerii reprezentantilor primariei de a majora bonificatia pentru anul viitor cu scopul de a impulsiona populatia sa achite anticipat impozitul pentru intregul an pentru ca bugetul local sa beneficieze de disponibilitati banesti in prima parte a exercitiului bugetar. Astfel, in timp ce in 2005 craiovenii au beneficiat de o bonificatie de numai 5%, nivelul acesteia va creste la 10% in 2006. Persoanele juridice nu beneficiaza insa de acelasi tratament. Reprezentantii patronatelor sint nemultumiti deoarece, in cazul persoanelor juridice si a altor contribuabili, altii decit persoane fizice care au cladiri in proprietate, impozitul pe cladiri va fi de 1,5 %, iar societatile comerciale care nu au efectuat nici o reevaluare a acestor cladiri in ultimii trei ani platesc un impozit majorat cu 10%. Mai mult decit atit, persoanele juridice nu beneficiaza de nici o reducere in cazul in care hotarasc sa plateasca impozitul cu anticipatie, ca in cazul persoanelor fizice.


Primaria declara razboi agentilor economici si industriei publicitare


Pentru 2006, reprezentantii Craiovei au hotarit ca majorarile cele mai mari sa se aplice la taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism, care se vor dubla, si pentru eliberarea diferitelor autorizatii (de construire, de functionare, de foraje). Recordul il ating insa sumele ce vor fi platite de agentii economici pentru afisajul in scop de reclama si publicitate. Astfel, cei care vor dori ca numele lor si al produselor/serviciilor pe care le ofera sa fie cunoscute vor fi nevoiti sa plateasca o taxa de aprope patru ori si jumatate mai mare decit pina acum. Drept urmare, contribuabilii care utilizeaza panouri publicitare sau alte structuri de afisaj pentru publicitatea in locul in care se deruleaza o activitate economica, vor plati in 2006 o suma de 1.000.000 de lei pe metru patrat, si nu 230.000 de lei ca anul acesta. Mihaela Langa, reprezentanta a Patronatului Regional Oltenia, a declarat ca, prin aceste taxe, mediul de afaceri nu este deloc impulsionat si l-a intrebat pe Solomon ce parere are de o eventuala migrare a firmelor craiovene dincolo de granitele orasului, avind in vedere deciziile economico – financiare luate de reprezentantii Directiei de Impozite si Taxe. Primarul a replicat spunind ca sectorul privat nu se dezvolta datorita primarie, ci datorita cererii si ofertei de produse si de locuri de munca. Mihaela Langa crede insa ca mediul de afaceri din Craiova nu are putere sa sustina cresterea de 40 de miliarde preconizata ca provenind de la persoanele juridice. „In perioada 2003-2004, impozitele pentru persoanele juridice nu au cunoscut aceleasi cresteri ca si cele pentru persoanele fizice. Cu toate acestea, cresterile de anul viitor vor duce taxele ce urmeaza sa fie colectate de la persoanele juridice la nivelul lui 2004, asa ca nu exista motive de ingrijorare“, a declarat Ioan Vacariu, director executiv la Directia Taxe si Impozite sin cadrul Primariei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU