3.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDeseurile pot aduce milioane de euro

Deseurile pot aduce milioane de euro

Autoritatile locale din Oltenia trebuie sa lupte cu dezinteresul populatiei in privinta protejarii mediului


Pina in 2012, românii trebuie sa ajunga la „performanta“ de a colecta deseurile separat, in functie de provenienta lor. In zona Olteniei acest lucru este un capitol deficitar. Situatia este cu atit mai grava cu cit, in prezent, problema cea mai arzatoare are legatura in principal cu educatia civica. Locuitorii Craiovei trebuie sa constientizeze faptul ca sistemele de colectare selectiva a deseurilor sint extrem de importante.


Oltenia se confrunta cu o nevoie acuta de implementare a unor masuri drastice de protectie a mediului, in vederea pregatirii pentru integrarea in Uniunea Europeana. Managementul integrat al deseurilor reprezinta una dintre problemele principale cu care se confrunta atit autoritatile locale, cit si reprezentantii organismelor abilitate in acest sens. Procesul presupune si implicarea cetatenilor, a agentilor economici, dar si a repezentantilor din mediul spitalicesc. „In Craiova, se impune in primul rind o campanie de constientizare a cetatenilor privind implementarea sistemului de colectare selectiva. Si acest lucru se poate realiza mai usor printr-o educatie corespunzatoare atit in scoli, cit si prin intermediul mass-media“, a declarat Marilena Bogheanu, directoarea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala 4 S-V OLTENIA. Introducerea acestui proces depinde de impactul pe care-l are asupra cetatenilor, dar si de educatia si responsabilizarea craiovenilor. Potrivit Marilenei Bogheanu, in nordul Italiei implementarea ideii de colectare selectiva a fost realizata in doi ani, in timp ce in sudul tarii procesul e inca in desfasurare.


Deseurile, o afacere profitabila


Inainte de 1989 exista un astfel de sistem compensatoriu ce se baza pe importanta reciclarii si a revalorificarii deseurilor care nu sint biodegradabile. Astfel, persoanele care duceau hirtie, sticla sau plastic la centrele de colectare primeau in schimb anumite sume de bani, modice, ce-i drept, dar exista ideea de recompensa. In prezent, implementarea sistemului de colectare separata la nivel regional depinde in mare parte de administratia locala, care va trebui sa hotarasca in primul rind masurile coercitive corespunzatoare, atit pentru craioveni, cit si pentru agentii economici. In plus, reprezentantii locali vor fi nevoiti sa ofere si conditiile necesare pentru un management eficient al deseurilor. Drept urmare, acest proces va necesita investitii majore.


„Oltenii trebuie sa inteleaga insa ca managementul deseurilor este si o afacere, si inca una profitabila. Autoritatea locala va primi pentru regiunea Olteniei mai mult de 15 milioane de euro pentru investitiile de mediu“, a declarat Bogheanu. Un management corespunzator al deseurilor presupune procesul complet de colectare, transport si eliminare, respectiv depozitare a acestora. In plus, este necesara, pentru inceput, amplasarea unui numar corespunzator de containere pentru colectarea separata a deseurilor (pentru hirtie, sticla, plastic, metal, deseuri biodegradabile). Mai mult, trebuie avute in vedere reciclarea si valorificarea deseurilor care nu sint biodegradabile, iar pentru celelalte este nevoie de construirea unor platforme ecologice la nivel de judet si regiune, cu respectarea standardelor ecologice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS