3.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimaria Turceni a platit 100.000 de euro pe un autocar

Primaria Turceni a platit 100.000 de euro pe un autocar

Primaria Turceni a platit aproape 100.000 de euro pe un autocar si doua microbuze uzate. Cele trei mijloace de transport stau pe dreapta, pentru ca nu pot fi inscrise in circulatie, deoarece nu indeplinesc conditiile tehnice pentru a primi licente de transport.


Garda Financiara Gorj a efectuat, in urma cu citeva luni, un control la Primaria Turceni, in urma caruia au iesit la iveala grave nereguli. Potrivit procesului-verbal de constatare intocmit de reprezentantii Garzii Financiare, in toamna anului 2002, Primaria Turceni a incheiat un contract cu societatea ROCAR SA din Bucuresti privind achizitionarea unui autobuz, cu aproape 100.000 de euro, destinat transportului elevilor. Contractul a fost incheiat in baza unei hotariri a Consiliului Local Turceni, dar comisarii Garzii Financiare Gorj au constatat ca nu s-a respectat Ordonanta de Urgenta nr. 60, care prevede organizarea de licitatii pentru achizitiile publice, precum si alte prevederi legale.


Dupa doua saptamini de la incheierea contractului, Primaria Turceni vireaza in contul societatii din Bucuresti un avans de un miliard de lei. O comisie din cadrul primariei semneaza apoi o receptie preliminara a autobuzului, dupa care, la sfirsitul anului 2002, Primaria Turceni plateste societatii ROCAR inca 2,3 miliarde de lei, adica restul sumei din contract care mai era de achitat, fara insa a intra in posesia autobuzului. Comisarii Garzii Financiare Gorj considera ca plata s-a facut in mod ilegal, pentru ca nu exista nici un fel de document al mijlocului de transport.


Trei mijloace de transport uzate in locul autobuzului nou


Societatea ROCAR anunta Primaria Turceni ca nu mai poate livra autobuzul platit si ofera, in schimbul acestuia, trei mijloace de transport, un autocar si doua microbuze uzate. La initiativa primarului orasului, la inceputul anului 2004, Consiliul Local Turceni aproba oferta societatii din Bucuresti, in baza unui raport de evaluare. In procesul-verbal de constatare se mentioneaza faptul ca raportul de evaluare este fictiv. Comisarii Garzii Financiare Gorj mai mentioneaza ca toate cele trei mijloace de transport nu sint folosite, pentru ca „nu au licente de transport si nu pot fi inscrise in circulatie pentru scopul propus, pentru ca nu indeplinesc conditiile cerute“.


Curtea de Conturi Gorj a stabilit ca primaria a fost prejudiciata in urma acestui contract cu suma de 3,5 miliarde de lei, care a fost trecuta in sarcina primarului Ion Dumitrascu.


Primarul sustine ca a fost o actiune politica


Procesul-verbal de constatare a fost semnat doar de reprezentantii Garzii Financiare Gorj, in timp ce primarul Ion Dumitrascu a refuzat sa semneze. Acesta a declarat ca a fost o actiune politica: „Societatea ROCAR a intrat in faliment si nu a mai putut sa ne livreze autobuzul, in locul acestuia primind un autocar si doua microbuze. Am depus o contestatie la Garda Financiara in privinta raportului de control“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS