Proprietarii caselor nationalizate din Craiova, primite in baza Legii nr. 112/1995, ar putea scoate profituri uriase in urmatoarea perioada. Incepind de anul viitor expira interdictia de zece ani prin care fostilor chiriasi, actuali proprietari de case cu suprafete de sute de metri patrati, li se interzicea sa-si vinda imobilele obtinute la preturi de nimic imediat dupa intrarea in vigoare a legii. Controversatul act normativ din 1995 a improprietarit sute de persoane din Craiova care s-au vazut stapine peste vile cu arhitectura impunatoare ale caror preturi au explodat ajungind la sute de mii de euro. Dupa zece ani de asteptare, o parte dintre proprietari ar putea decide sa-si incaseze profiturile, situatie in care piata imobiliara din oras ar fi invadata de peste o mie de miliarde de lei. Printre cei care au cumparat pe bani putini imobile cu suprafete generoase se regasesc persoane cu nume mai mult sau mai putin cunoscute, care au avut norocul sa locuiasca intr-o casa nationalizata inainte de intrarea in vigoare a legii.
Expirarea termenului de zece ani nu face decit sa bucure agentiile imobiliare din Craiova aflate in prezent pe marginea prapastiei financiare. Posibilitatea tranzactionarii fostelor case nationalizate ar putea revigora o industrie care isi duce existenta de pe o zi pe alta si ar rezolva partial criza de locuinte din oras. In cazul in care proprietarii se vor hotari sa vinda, nu oricine isi va putea cumpara casa, deoarece pretul acestora a crescut constant in ultimii ani depasind de multe ori 150.000 de euro. Principalul dezavantaj al unui astfel de imobil este lipsa terenului din jurul casei, intrucit statul a oferit spre vinzare, incepind din 1995, doar constructia si terenul aferent cladirii. Solutia salvatoare a fost, insa, inchirierea de la institutiile care detineau respectivul teren, in cazul Craiovei fiind vorba despre Regia de Administrare a Domeniului Public din subordinea primariei.
Contracte riscante pentru cumparatorii nerabdatori
Nu toti proprietarii au avut rabdarea necesara sa astepte zece ani pentru a-si vinde casele obtinute de la stat. O parte dintre ei s-au ferit sa incheie contracte de vinzare-cumparare, lucru interzis de lege, si au gasit diverse metode aflate la limita cadrului legislativ. Intelegerile semnate in fata notarului prezinta insa riscuri majore pentru cumparatori, deoarece acestia depind de toanele proprietarului pina la expirarea perioadei trecute in contract. Desi gurile rele susotesc pe la colturi ca avocatii din Craiova au oferit consultanta de-a lungul timpului cumparatorilor interesati, reprezentantii acestora neaga orice implicare si se feresc sa dea detalii despre respectivele tranzactii. Avocatul Mihai Neagoe, vicepresedintele Baroului Dolj, spune ca nu a auzit de asemenea cazuri, dar admite ca au existat portite legale pentru a evita interdictia de vinzare de zece ani impusa de lege. „Exista anumite forme de inchiriere a casei obtinute pe Legea 112, iar chiriasul plateste de fapt chiria in contul ratei pentru valoarea la care s-a inteles cu proprietarul. O alta solutie ar fi imprumutul de comodat. Ambele variante prezinta riscuri pentru cel care vrea sa cumpere, deoarece, daca vinzatorul divulga secretul intelegerii, aceasta devine nula, transferul de proprietate nu se mai poate realiza, iar cumparatorul pierde toti banii dati“, a declarat, pentru GdS, Mihai Neagoe. Cei mai sceptici in privinta semnarii unor astfel de contracte sint insa reprezentantii agentiilor imobiliare din Craiova, care au evitat sa intermedieze astfel de intelegeri intre parti. „Agentiile imobiliare s-au ferit de astfel de contracte pentru ca riscau sa nu-si colecteze comisionul din vinzarea imobilului. Mai mult ca sigur, cei care vor profita de expirarea interdictiei de vinzare a caselor obtinute pe Legea 112 vor fi oamenii cu bani care isi vor angaja avocati si vor cumpara imobilele in care locuiesc acum batrini. Indiferent de cine cumpara, preturile se vor misca in sus“, au declarat, pentru GdS, sub protectia anonimatului, surse din cadrul Uniunii Patronatului Agentiilor Imobiliare din Dolj.
De la citeva zeci de milioane la miliarde de lei
Inceputul anului viitor se anunta unul profitabil pentru posesorii fostelor case nationalizate, care nu sint deloc putini la numar. De la aplicarea legii, incepind cu 1995, si pina in prezent, Sectorul Servicii Publice, aflat in subordinea Consiliului Judetean Dolj, a vindut pe sume derizorii nu mai putin de 778 de imobile situate de regula in centrul orasului sau pe principalele strazi. Pentru cei care le-au cumparat, preturile au pornit de la sase-sapte milioane de lei in 1995 si au ajuns la maximum 280 de milioane in anii care au urmat, pentru o suprafata construita de 100 mp, echivalentul unui apartament cu patru camere sau cinci camere. Dupa ani de zile de asteptare in care unii si-au renovat si imbunatatit casele primite plocon de la fosta putere, pretul pe care il pot obtine in prezent pe un astfel de imobil se apropie de patru miliarde de lei, ceea ce inseamna in medie un profit de… 4.000%. Directorul Sectorului Servicii Publice, Gheorghe Voicu, crede insa ca doar 20% dintre aceste case vor putea fi vindute. „Sint greu de vindut pentru ca nu au curte, iar actualii proprietari au doar contracte de inchiriere pentru suprafetele de teren din jurul casei, deci nu le pot vinde“, a precizat Voicu. Pe lista cu preafericitii posesori de case nationalizate se numara personaje cu greutate din mediul de afaceri local si din conducerea institutiilor administrative. Cel mai cunoscut este presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, care a cumparat impreuna cu sotia un imobil pe strada General Dragalina. Acesta il are ca vecin pe seful Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, Gheorghe Bica. Nici actualul consilier municipal Ciri Maier nu sta mai rau, ci se lafaie intr-unul din apartamentele de la Casa Alba, la fel ca si cintaretul Paul Negoita, care locuieste intr-o casa pe strada Paltinis, linga Sectia 4 de Politie. Fosta directoare a BCR Craiova, Elisabeta Foamete, a cumparat de la stat o locuinta pe strada Unirii, iar liderul de sindicat din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, Marin Mateica, locuieste aproape de kilometrul zero, pe strada Jianu, vizavi de Tribunalul Dolj. Daca s-ar hotari sa vinda, cei enumerati mai sus si celelalte citeva sute de beneficiari ai Legii 112 ar obtine miliarde de lei cu care si-ar putea cumpara citeva apartamente in Craiova. Legea nu a fost insa la fel de darnica si cu restul miilor de persoane care stau cu chirie sperind ca poate, intr-o zi, statul va emite un act normativ si pentru ei.