2.3 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSamir Sprinceana - TVA suspect de peste 200 de miliarde de lei

Samir Sprinceana – TVA suspect de peste 200 de miliarde de lei

• Patronul celor doua societati craiovene a cumparat in 2003 si 2004 bunuri si echipamente de aproape 1.000 de miliarde de lei pe baza carora a cerut si a obtinut de la DGFP Dolj mai multe rambursari de TVA • Dosarele de control au ajuns pe masa procurorilor de la Curtea de Apel Craiova si de la Inalta Curte de Casatie si Justitie


Daca pina acum se vorbea doar pe la colturi despre sumele suspecte reprezentind TVA obtinute de firmele patronate de Samir Sprinceana, un raport al Camerei de Conturi Dolj pune punctul pe „i“ si face lumina intr-o problema care a infierbintat mult timp atit mintile finantistilor, cit si pe cele ale politistilor si ale opiniei publice. La un moment dat, s-a vehiculat ideea ca, prin intermediul SC Kira Grup SRL si al SC Oltenia Network Cable SRL, omul de afaceri craiovean ar fi incasat, de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, TVA de aproximativ sase sute de miliarde de lei. In realitate, Samir Sprinceana a primit de la finantisti 209,7 miliarde de lei pe parcursul a doi ani, in urma unor tranzactii considerate suspecte de inspectorii Camerei de Conturi Dolj, ceea ce inseamna ca cele doua firme vizate au cumparat produse si bunuri de aproape o mie de miliarde de lei. Pentru una dintre ele, Oltenia Network Cable, achizitiile s-au dovedit fatale, societatea fiind la un pas de faliment din cauza datoriilor neachitate catre partenerii de afaceri.


Kira Grup – TVA de 146 de miliarde de lei in 2003


Firma administrata de Sprinceana a incheiat contracte de vinzare-cumparare de sute de miliarde cu mai multe societati din Dolj, toate aflate pe lista neagra a Camerei de Conturi si, mai nou, si pe cea a finantelor publice si a procurorilor. Kira Grup a cumparat in 2003, de la ABM Holding SRL, din Craiova, un imobil situat in comuna Brezoi din judetul Vilcea, afacere care le-a trezit suspiciunea inspectorilor Camerei datorita pretului foarte mare al tranzactiei. „Vinzatorul“ cumparase la rindul lui imobilul de la SC GDC Suprem din comuna Daesti, judetul Vilcea, dar nu achitase pretul convenit. Asta nu a impiedicat insa ABM Holding sa-l vinda mai departe, la un pret supraevaluat, firmei lui Sprinceana. Daca intelegerea dintre cele doua firme craiovene ar fi avut loc in realitate, atunci ABM ar fi trebuit sa plateasca la buget TVA-ul aferent, lucru care nu s-a intimplat, dupa cum rezulta din raportul Camerei, societatea inregistrind datoria doar in evidenta contabila. Suparat ca nu si-a primit banii pentru imobilul din Brezoi, patronul GDC a reclamat acest lucru organelor de ancheta, iar contractul a fost anulat. De la ABM, firma lui Samir Sprinceana a cumparat, tot in 2003, si un teren in Poiana Brasov, aflat de asemenea in vizorul organelor de ancheta, teren pentru care cele doua parti au incheiat un contract de promisiune bilaterala de vinzare-cumparare. Dupa cum rezulta din documentele inspectorilor, Kira Grup a obtinut rambursarea de TVA de la DGFP Dolj in septembrie 2003, cu aproape un an inainte ca respectivul contract sa intre in vigoare. Alte doua firme, ECI Holding si Grima Com din Craiova, „au aprovizionat“ Kira cu masini de cusut si alte utilaje de pe urma carora societatea a beneficiat de returnarea TVA-ului de la buget. Intregul raport de control a fost trimis de inspectorii Camerei de Conturi la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova pentru continuarea cercetarilor.


Oltenia Network Cable – TVA de 63 de miliarde in 2003 si 2004


Mai putin zgircita cu „achizitiile“, societatea care a administrat fostul post de televiziune Oltenia TV s-a ales doar cu 63 de miliarde din bani publici. In 2003, Oltenia Network Cable (ONC) a cumparat de la ECI Holding o ferma agricola la Portaresti, comuna Giurgita, din judetul Dolj, si mai multe bunuri si echipamente electronice de la Mondo Plast Bocsa, din Caras Severin, in valoare totala de aproximativ 140 de miliarde de lei. Ulterior, firma detinuta la acea vreme de Samir Sprinceana si Adrian Berceanu a obtinut de la DGFP rambursari de TVA de 27 de miliarde de lei. Alte 36 de miliarde au intrat in contul ONC in 2004, atunci cind societatea a cumparat de la Dumars SRL, Borado SRL si Best Software SRL bunuri si echipament pentru studioul de televiziune in valoare de aproape 250 de miliarde de lei. Inspectorii Camerei se indoiesc insa de realitatea cumpararii echipamentelor de la televiziune pentru care ONC a platit nu mai putin de 167 de miliarde de lei. Pentru a lamuri acest aspect, raportul de control a fost trimis pe adresa Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Tranzactiile care au stat la baza rambursarilor obtinute de cele doua firme ale lui Samir Sprinceana sint atipice fata de celelalte „intelegeri“ dintre societatile care au facut obiectul cercetarii de catre organele de ancheta. Spre deosebire de cazul Boerica in care patronii au vindut fictiv bunuri care nu existau decit pe hirtie, in cazul Kira Grup si ONC bunurile pentru care s-au obtinut rambursari de TVA exista si acum, lucru confirmat si de raportul inspectorilor Camerei de Conturi Dolj. Acesta este si motivul pentru care nimeni nu s-a incumetat pina acum sa-l acuze oficial pe Samir Sprinceana ca a obtinut TVA ilegala. Poate o vor face in schimb procurorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII