Aproximativ 1.000 de societati doljene care au obligatia sa cotizeze la fondul de mediu sint verificate in aceasta perioada
Garda de Mediu Dolj a aplicat in ultima luna sanctiuni contraventionale de aproape o jumatate de miliard de lei societatilor comerciale care nu au respectat legislatia in domeniu. Una dintre tematicile de control a fost verificarea respectarii legislatiei privind salubritatea si regimul deseurilor (conform OUG nr. 78/2000 si Legii nr. 426/2001). Astfel, pentru salubritate s-au aplicat amenzi de 29 de milioane de lei. Un exemplu este Primaria Castranova, unde viceprimarul localitatii a fost amendat cu cinci milioane de lei pentru ca nu a luat masuri pentru respectarea curateniei. De asemenea, s-au dat sanctiuni si pentru stoc de produse devenite deseuri prin expirarea termenului de valabilitate (seminte de floarea-soarelui, tratate cu produse de uz fitosanitar). PECO Dolj a incasat o amenda de cinci milioane de lei. Alte societati au fost amendate pentru ca nu au respectat legislatia privind protectia mediului. Pentru nesolicitarea autorizatiei de mediu, amenzile s-au ridicat la 290 de milioane de lei. Numai SC REDEXIM SRL a fost sanctionata cu 50 de milioane de lei. Pentru nesupravegherea instalatiilor din dotare si scaparea accidentala de poluanti in mediu, SC FORŢAN SRL si ATCOM Dolj au fost sanctionate cu cite 25 de milioane de lei. Aceeasi amenda a primit-o si PETROM – Schela de Petrol Craiova, pentru neinlaturarea urmarilor produse de scaparile accidentale de produse petroliere in zona Bradesti. In fine, o parte dintre societatile verificate au fost amendate pentru ca nu si-au platit cotele corespunzatoare la administratia fondului pentru mediu. La acest capitol, suma totala a amenzilor se ridica la 140 de milioane de lei. Cea mai mare sanctiune a primit-o SC TOPWAY INDUSTRIES SRL – 100 de milioane de lei.
Poluatorii, obligati sa cotizeze la fondul de mediu
In ceea ce priveste contributia la fondul pentru mediu, societatile care produc sau desfac produse nocive sint obligate sa plateasca anumite cote. Astfel, firmele care vind deseuri feroase si neferoase trebuie sa achite lunar 3% din veniturile realizate. De asemenea, producatorii si importatorii de bunuri ambalate, cu exceptia celor utilizate pentru medicamente, trebuie sa plateasca o suma de 5.000 de lei pe kilogram din greutatea ambalajelor introduse pe piata nationala. Alte procente sint prevazute pentru comerciantii si producatorii de substante chimice periculoase – 2% din valoarea acestora, precum si pentru cei care produc si importa substante periculoase utilizate in agricultura – 0,5% din valoare. O cota sint obligati sa plateasca si cei care vind lemn. Aceasta este de 3% din pretul de adjudecare al masei lemnoase care se vireaza de Regia Nationala a Padurilor (RNP) si de alti proprietari de paduri, persoane juridice sau fizice. In sfirsit, cei care introduc pe piata nationala anvelope noi sau uzate (destinate reutilizarii) sint obligati sa plateasca 10.000 de lei pe kilogram anvelopa. „In cazul in care nu se face plata catre fondul de mediu, societatile pot primi amenzi cuprinse intre 100 si 500 de milioane de lei. In momentul de fata, avem peste 1.000 de societati comerciale in analiza, care sint obligate prin lege sa vireze contributia la fondul de mediu“, a precizat Marin Costache, seful Garzii de Mediu Dolj.