Având in vedere ca pot cumpara produse si servicii pe banii bancilor, fara a plati dobânda, tot mai multi craioveni au carduri de credit. Sucursalele judetene au emis peste 4.000 de astfel de carduri.
Pentru a atrage noi clienti, bancile comerciale au introdus cardul de credit, ca alternativa avantajoasa la creditele de consum. Acestea permit persoanelor fizice obtinerea de numerar sau achizitionarea de bunuri si servicii, atât in tara, cât si in strainatate. In functie de banca emitenta, titularul cardului are parte de diferite facilitati. Atuul celor mai multe carduri de credit este insa faptul ca beneficiarul se poate folosi de linia de credit fara sa plateasca dobânda. „Dobânda de 0% este insa valabila numai pentru plata produselor si serviciilor in magazin, nu si pentru ridicare de numerar“, a declarat Nicolae Ristea, director general Banc Post, sucursala Dolj. Dobânda „0“, ca si accesul la disponibilul neutilizat, este conditionata si de rambursarea la timp a unui procent din suma utilizata. „In caz contrar, utilizatorul va plati o dobânda echivalenta cu cea perceputa pentru descoperirea de cont“, a afirmat Radu Cirstea, retail marketing manager la Finansbank.
Varianta descoperirii de cont
Cardurile de debit, aferente conturilor in care craiovenii isi primesc salariile, ofera la rândul lor posibilitatea de „overdraft“ (descoperire de cont), in baza careia clientii pot utiliza sume de bani intr-o anumita limita (de obicei nu mai mare de valoarea a trei salarii nete) peste soldul existent in cont. Astfel, operatiunile se efectueaza in acest caz din disponibilitatile titularului, pe când in cazul unui card de credit operatiunile se efectueaza in limita plafonului de credit acordat titularului de banca emitenta a cardului. „Avantajul cardului de credit fata de cel de debit este acela ca pentru inceput nu trebuie sa-l alimentezi cu nimic decât cu taxa de emisie“, a afirmat Radu Neagoe, director BRD – Groupe Société Générale Craiova.
Creditare conditionata de POS-uri
Sistemul de creditare prin card este diferit de la o banca la alta. Astfel, majoritatea ofera posibilitatea achizitionarii de produse cu ajutorul cardului intr-o anumita suma de bani, urmând ca, lunar, beneficiarul sa returneze banii in limita unui procent minim. Exista insa si carduri care ofera posibilitatea platii la magazine intr-un numar fix de rate, nu mai mare de 12, stabilit intre banca si magazinul partener. Numarul de rate este afisat la intrarea in firmele respective. Obtinerea cardului de credit depinde de o vechime in munca de minimum trei luni si de existenta unui contract de munca pe perioada nedeterminata sau determinata (perioada de valabilitate a cardului sa n-o depaseasca pe cea a contractului de munca). O data cu obtinerea cardului, titularul are acces oricând la linia de creditare in limita unei sume stabilite de banca pentru fiecare utilizator, in functie si de venitul lunar, vechime in munca, alte credite contractate. Bancile conditioneaza insa creditarea prin propria selectie a comerciantilor la care instaleaza terminalele electronice care permit plata cu cardul (POS).
Ce este cardul de credit
Card de credit – card care permite titularului obtinerea de numerar de la bancomate si achizitionarea de bunuri si servicii cu plata prin POS, direct la comercianti, in limita plafonului de credit acordat titularului de banca emitenta a cardului.
Carduri de credit
Banca Transilvania – Mastercard Forte, Mastercard Credisson BT, Visa Credisson BT, Visa Gold
Banca Ţiriac – Credit Card Mastercard
BCR – Mastercard, Mastercard Gold
BRD – Vivere
Finansbank – Card Finans Avantaj, Card Avantaj
Reiffeisen Bank – Reiffeisen Bank Standard, Reiffeisen Bank – Connex
Banc Post – va lansa saptamâna aceasta American Express Green, American Express Gold