Cu toate ca incasarile la buget sunt mai mari cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut, creantele inregistrate se ridica la peste 15.500 de miliarde de lei.
Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a incasat anul acesta, prin executare silita, creante de circa 708 miliarde de lei, de la debitorii restantieri la bugetul consolidat al statului.
Suma pare mica, având in vedere ca restantele se ridica la peste 15.500 de miliarde de lei. Cu toate acestea, directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, a precizat ca incasarile la buget sunt mai mari fata de anul trecut. „Masurile de executare silita a datornicilor la bugetul de stat s-au intensificat. In consecinta, gradul de colectare a veniturilor a crescut, raportat la 30 octombrie 2005, cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut“, a precizat acesta.
Cele mai mari sume s-au incasat in urma somatiilor de plata, 557 de miliarde de lei fiind recuperate din restantele de peste 7.500 de miliarde. De asemenea, sume consistente s-au obtinut prin popriri bancare (114 miliarde de lei recuperate, din restante de aproape 6.000 de miliarde de lei). Din cauza procedurilor greoaie, din sechestrele puse pe bunurile mobile si imobile s-au colectat mai putine fonduri. Din sechestre pe bunuri imobile, pentru creante de 638 de miliarde de lei s-au obtinut la valorificare doar 12 miliarde de lei, iar pe cele imobile – 15,3 miliarde recuperate pentru creante de 664,8 miliarde de lei.
Zeci de administratori, dati pe mâna justitiei
De anul acesta, masurile pentru combaterea evaziunii fiscale s-au intensificat. Finantistii doljeni vor apela la justitie pentru a atrage raspunderea persoanelor vinovate de insolvabilitatea firmelor cu datorii catre bugetul de stat, care pot raspunde cu averea personala in fata legii.
„Masurile de colectare a creantelor prevad si atragerea in solidar a raspunderii administratorilor de societati, asociatiilor, si actionarilor care cu rea-credinta in ultimii trei ani au provocat insolvabilitatea societatilor debitoare, instrainându-le bunurile“, a mai afirmat directorul Mihai Antonescu. Potrivit acestuia, un caz clasic de evaziune fiscala este transferul activelor societatii debitoare catre alte societati, nou-infiintate. Vechile societati ramân cu datorii uriase catre bugetul de stat si fara bunuri in patrimoniu, care se regasesc la firmele „curate“, la care sunt aceiasi actionari si administratori. Justitia a primit deja primele plângeri din partea DGFP Dolj. „Pâna acum, am facut actiuni in instanta pe numele a câtorva zeci de administratori si asociati, care vor raspunde cu averea personala. Actiunea este in curs de desfasurare“, a incheiat Antonescu.