6.2 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrivatizarea ELECTROPUTERE intra in prelungiri

Privatizarea ELECTROPUTERE intra in prelungiri

Marile companii straine interesate in trecut de uzina craioveana nu au mai cumparat de aceasta data caietul de prezentare a societatii. Prefectura cere cantina si policlinica unitatii, insa guvernul nici macar nu a luat in discutie solicitarea autoritatilor locale.


Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a prelungit pâna pe 5 ianuarie 2006 termenul-limita de depunere a ofertelor pentru privatizarea SC ELECTROPUTERE SA Craiova. Statul si-a motivat decizia prin aceea ca una dintre companiile care au cumparat caietul de prezentare a societatii a solicitat un ragaz pentru a-si putea pregati oferta. Pe 21 noiembrie, AVAS a lansat anuntul de vânzare a 62,8% din capitalul social al uzinei craiovene. Pâna ieri, când a expirat termenul-limita de depunere a ofertelor, caietul de sarcini a fost cumparat de patru societati, dintre care trei românesti si una straina. Amânarea ar fi fost ceruta de compania suedeza BOMBARDIER. Interesant este faptul ca de aceasta data nu si-au mai aratat interesul companiile mari vehiculate pe parcursul ultimilor ani: americanii de la GENERAL MOTORS sau grecii de la DAB. Lipsa unor oferte consistente din partea companiilor straine pare a fi principala cauza pentru care statul mai amâna privatizarea.


Active nescoase din patrimoniu


Alta problema este de ordin local. AVAS precizeaza ca structura actionariatului si pachetul de actiuni oferit la vânzare se vor definitiva in functie de modificarea capitalului social al fabricii, in urma iesirii din patrimoniu a unor active care au facut obiectul unor hotarâri judecatoresti definitive si irevocabile, precum si a unor active cu caracter social. In ceea ce priveste activele sociale, prefectura doljeana a inaintat guvernului inca din luna martie 2005 un proiect de lege prin care cere cantina si policlinica unitatii, unde are nevoie sa mute sediile unor institutii revendicate de fostii proprietari. Cazul celor doua active ridica semne de intrebare cu atât mai mult cu cât ele au fost solicitate de autoritatile locale inca de pe vremea când Cornel Mondea, actualul director general al uzinei, era prefect. In mod normal, aceste operatiuni trebuia efectuate inainte de scoaterea la privatizare si lansarea pe piata a caietului de prezentare a uzinei. Cu toate acestea, problema a ramas in coada de peste, pentru ca nimeni nu s-a mai ocupat de ea.


SC ELECTROPUTERE SA Craiova are 3.200 de salariati si datorii catre bugetul de stat de aproximativ 950 de miliarde de lei. Compania craioveana are ca principal domeniu de activitate productia de motoare, generatoare si transformatoare electrice si are un capital social de 124,1 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS