5.1 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDe la un pat pentru copii, la o fabrica de mobila

De la un pat pentru copii, la o fabrica de mobila

A inceput productia de mobila construind un pat etajat pentru copiii sai. Acum are o afacere de câteva miliarde de lei si furnizeaza produse pentru institutii si firme private.


Craioveanul Danut Aribasoiu are o mica fabrica de mobila din care câstiga suficient pentru familia sa si pentru a plati angajatii. De profesie inginer-proiectant, omul a inceput sa câstige bani pe cont propriu de la inceputul anilor ’90, când a demarat, ca toata lumea la vremea aceea, cu comertul.


Asa a luat fiinta SC ARI’S SRL, pe care a pus-o pe picioare cu un CEC de 70.000 de lei cu care voia sa-si cumpere o Dacie 1.300. Comercializa de la tigari, guma de mestecat, aparate electronice, pâna la piese auto. Ideea cu productia de mobila a aparut in 1996, mai mult dintr-o nevoie. „Am vrut sa cumpar un pat etajat pentru copii (am doi baieti gemeni). Am colindat toate magazinele de mobila din oras, dar nu am gasit pe nicaieri. Atunci am realizat ca pe piata este loc suficient pentru producatorii de mobilier. In fine, având experienta la proiectat, am proiectat eu patul, inspirându-ma si din niste reviste de profil. Lucrarea a fost realizata intr-un atelier de tâmplarie al unei rude din Ardeal. Ulterior, m-am trezit cu trei-patru amici care voiau si ei un pat la fel…“, isi aminteste Aribasoiu.


A accesat fonduri PHARE


In drumurile prin Ardeal, craioveanul a cumparat si câteva foi de pal din Odorheiul Secuiesc, pe care dorea sa le utilizeze in productia de mic mobilier. A inchiriat ulterior un spatiu in incinta Liceului industrial ICM nr. 2, pe care l-a transformat in atelier de tâmplarie. „Câteva luni, nu am avut nici un client. Imi pierise tot curajul. Un amic mi-a spus ca DAEWOO organizeaza o expozitie de mobilier pe care ar dori sa-l achizitioneze. Am avut noroc si am luat prima comanda pentru mobilier din pal“, mai povesteste craioveanul. Incet-incet, afacerea a inceput sa se dezvolte. Totusi, era nevoie de utilaje, deoarece cei sase angajati nu mai faceau fata comenzilor. Asa a aparut ideea de a accesa fonduri PHARE. Mi-am luat inima-n dinti si am fost la ADR Oltenia sa ma informez. A fost mult mai usor decât ma asteptam. Am depus proiectul si am câstigat. Proiectul avea o valoare totala de 40.000 de euro, din care 24.000 de euro erau fonduri nerambursabile, iar 16.000 de euro – partea de cofinantare pe care trebuia sa o asigur eu. Cu banii am cumparat o linie tehnologica pentru productia de mobilier, care m-a costat 33.000 de euro“, mai povesteste omul de afaceri. Pentru mica fabrica de mobila, acesta a inchiriat spatii in incinta cooperativei UCECOM, pe care le foloseste si in prezent. Ritmul crescut de productie, atât in ceea ce priveste calitatea, cât si volumul, a permis firmei sa participe la licitatii pentru livrarea de mobilier la mai multe institutii din oras. Cifra anuala de afaceri ajunge la câteva miliarde de lei. Pentru viitor, craioveanul spune ca este multumit sa mentina afacerea la acelasi nivel si sa investeasca in alte domenii de perspectiva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII