8.1 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRusia si Ucraina au stins criza gazelor

Rusia si Ucraina au stins criza gazelor

Ucrainenii vor plati 230 de dolari pe mia de metri cubi de gaz importat de la rusi


Rusia si Ucraina au anuntat ieri ca au ajuns la un acord in privinta pretului la gazele naturale. Conducerea companiei Gazprom a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca intelegerea cu ucrainenii este valabila pe cinci ani. La rândul sau, directorul companiei ucrainene Naftogaz, cea care importa gazul rusesc, a declarat ca este multumit de acordul incheiat cu Moscova. Criza gazelor naturale a fost declansata pe 1 ianuarie, când Gazprom a sistat livrarile catre Ucraina dupa ce aceasta a refuzat cresterea de patru ori a pretului la gazele naturale importate din Rusia.


Pâna la 1 ianuarie, Ucraina platea 50 de dolari pe mia de metri cubi, dar Rusia a vrut sa alinieze pretul la cerintele pietei. Noul pret al gazelor stabilit ieri este de 230 de dolari pe mia de metri cubi. In schimb, Rusia a acceptat sa plateasca o chirie mai mare pentru gazele care tranziteaza Ucraina catre consumatorii europeni, de la 1,09 la 1,6 dolari pe mia de metri cubi la suta de kilometri de conducta. Dupa mai multe runde de negocieri esuate intre cele doua parti, discutiile s-au reluat la presiunile Uniunii Europene. Din cauza opririi gazelor pentru Kiev, mai multe tari europene, printre care Austria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Italia si Croatia, au avut de suferit, presiunea gazelor scazând. Si in România, importurile zilnice au scazut cu 25% dupa declansarea acestui conflict. Statul român importa 40% din necesarul de gaze din Rusia, la pretul de 285 de dolari pe mia de metri cubi. In ultimele zile, compania Gazprom a acuzat Ucraina ca a sustras peste 100 de milioane de metri cubi de gaze din conductele care tranziteaza aceasta tara catre consumatorii europeni. Kievul a negat insa cu fermitate acest lucru. Dupa stingerea conflictului, Gazprom a reluate livrarile la capacitate maxima.


Cerere crescuta de carbune din Valea Jiului


Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani i s-a cerut cresterea productiei de carbune, in contextul crizei de gaze generate de conflictul aparut intre Rusia si Ucraina. Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a solicitat conducerii CNH intocmirea unui program special care sa includa masurile imediate ce ar putea fi adoptate ca alternative pentru reducerea consumului de gaz metan in procesul de ardere. Daniel Surulescu, directorul general al CNH, sustine ca unitatile miniere din Valea Jiului ar putea livra pe piata cantitatea de carbune necesara pentru acoperirea unui eventual deficit de gaz metan. „La solicitarea Directiei Resurse Minerale din MEC, am intocmit un program special in cazul in care trebuie sa majoram productia, pe care il vom discuta joi (astazi – n.r.) la minister. Cea mai simpla si imediata masura este marirea timpului de lucru la sase zile si plasarea in frontul de lucru a personalului care lucreaza la pregatirea unor noi abataje si la investitii“, a declarat Surulescu.


Principalii clienti ai CNH, Termocentralele Mintia si Paroseni, au asigurat un stoc de carbune de 360.000 de tone, respectiv 50.000 de tone. Compania Nationala a Huilei Petrosani a extras anul trecut 2,981 milioane de tone de huila, cu 2.000 de tone mai putin fata de cât avea programat, iar pentru anul 2006 are de realizat o productie de 3,240 milioane de tone de huila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS