9.5 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLaptele românesc aduce amenzi europene

Laptele românesc aduce amenzi europene

Una dintre „fericirile“ care ne asteapta, dupa aderarea la Uniunea Europeana, este impunerea unei cantitati maxime pe care o poate produce o exploatatie zootehnica pentru comercializare. Cota de lapte va fi insa un fel de act de proprietate al fermierului.


In negocierile cu Uniunea Europeana, România a obtinut o cota de lapte de 3,2 milioane de litri. Aceasta cota desemneaza laptele pe care producatorii autohtoni il vor putea comercializa, dupa aderarea tarii noastre la UE, catre procesatori sau pe piata libera (lapte vândut de producatori in pietele organizate, controlate sanitar-veterinar, sau direct din propria exploatatie). In cota de lapte nu este inclus cel pentru autoconsum si cel tehnologic (lapte consumat de vitei, de la fatare pâna la intarcare – pâna la trei luni – acesta fiind in medie de 6-8 litri/zi/vitel).


Cota de lapte nu este obligatorie, insa, dupa integrarea României in UE, fermierul sau taranul care va avea vaci in batatura, dar nu va avea stabilita si o cota de lapte, nu va putea sa valorifice laptele obtinut. In plus, acestia vor fi privati si de dreptul de a primi sprijin financiar. Cei care ar produce mai mult decât cota repartizata nu vor avea insa dreptul sa vânda prisosul, deoarece, o data luata, cota nu trebuie depasita. In caz contrar, România va fi obligata sa plateasca o penalitate catre UE. Banii nu vor fi insa scosi din vistieria statului, deoarece responsabilitatea achitarii amenzii va reveni producatorilor care depasesc cota individuala.


Termenul de „cota“ ii sperie pe producatorii doljeni


Producatorii de lapte vor putea obtine cota individuala de lapte numai la solicitarea lor, incepând cu 1 aprilie 2006. Metodologia de acordare a cotei individuale de lapte urmeaza sa fie stabilita pe baza evaluarii productiilor realizate pâna la 31 martie. In acest moment, la nivelul judetului Dolj, mai putin de jumatate din producatorii de lapte, indiferent de forma de organizare si sistemul de productie, si-au exprimat dorinta de a primi cota individuala de lapte. „Termenul de cota este cel care-i sperie, in general, pe producatori. Cota este insa o proprietate a lor, astfel ca cei care se vor hotari sa-si vânda vacile vor putea sa vânda sau sa inchirieze si aceste cote de lapte“, a declarat Cornel Popa, director executiv. Românii vor putea face bani frumosi din cotele de lapte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS