7.8 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriElectroputere risca sa moara fata batrâna

Electroputere risca sa moara fata batrâna

Conducerea Electroputere si premierul Calin Popescu Tariceanu au pareri diferite in privinta modului de privatizare a uzinei din Craiova. Daca primul-ministru s-a saturat sa astepte un investitor strategic care sa bage bani in toate cele patru fabrici si vrea ca societatea sa fie divizata inainte de vânzare, directorul Electroputere si liderul de sindicat cred in continuare ca solutia cea mai buna pentru revigorarea activitatii este privatizarea in intregime.


Premierul Calin Popescu Tariceanu a criticat saptamâna trecuta modul in care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a actionat in cazul Electroputere si a declarat ca solutia de privatizare cea mai buna o reprezinta divizarea societatii in patru unitati si vânzarea separata a acestora. Nemultumirea primului-ministru a venit dupa ce AVAS a prelungit pentru a doua oara, pâna pe 20 ianuarie, termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Electroputere Craiova, la solicitarea uneia dintre cele patru firme care a cumparat dosarul de prezentare. Tariceanu a declarat ca este in favoarea lichidarii societatilor cu pierderi care nu prezinta interes, motivând ca o intreprindere economica „nu este un loc de protectie sociala“.


Directorul Electroputere nu vrea sa „sparga“ societatea


Adept al vânzarii ca intreg a Electroputere, directorul general, Cornel Mondea, s-a ferit sa comenteze declaratia lui Tariceanu, spunând ca este angajat al AVAS. „In prezent, privatizarea a fost lansata ca intreg. Daca nu apare un investitor ca General Motors, General Electric, Siemens sau altul de asemenea calibru, nu vad o firma care sa preia intreaga fabrica. Vânzarea pe bucati ar fi, din toate punctele de vedere, contrara vietii tuturor sectiilor din Electroputere“, a declarat Mondea. Acesta a precizat ca una dintre solutiile pentru rentabilizarea societatii ar fi crearea unui consortiu format din Asociatia Salariatilor si anumite firme care sa administreze separat câte o fabrica, urmând ca privatizarea sa se faca dupa ce acestea devin profitabile. „Avantajul este ca nu «spargem» fabrica acum. Dupa ce devine profitabila, se poate privatiza pe bucati“, a mai spus Mondea. Soarta angajatilor Electroputere care urmeaza sa fie disponibilizati ar putea fi decisa dupa ce conducerea va discuta cu reprezentantii guvernului. „Noi vrem ca disponibilizarile sa se faca in cadrul negocierilor, pentru ca e posibil ca viitorul investitor sa aiba alt punct de vedere. Se poate sa nu dea pe nimeni afara. Spre exemplu, acum avem nevoie de sudori si lacatusi, dar avem mai multi strungari pe care e greu sa-i recalifici. Daca numarul angajatilor scade sub 2.600 – 2.700, fabrica nu mai este functionala“, a precizat directorul Electroputere. In prezent, societatea mai are 3.170 de angajati.


Penelistul Bojenoiu il contrazice pe Tariceanu


Daca Mondea s-a abtinut de la a comenta declaratiile lui Tariceanu, liderul de sindicat si, totodata, consilierul local Aurel Bojenoiu a declarat ca nu este de acord cu vânzarea pe bucati. „Noi ne-am dori sa nu se divizeze. Modul cum lucram acum nu poate duce la performanta. Trebuie un patron. Daca se divizeaza, sansele sunt mici, deoarece acest lucru duce la o separare fizica. Ce fac, incercuiesc cladirea? Poate exista obligatii fata de organismele internationale“, a incercat Bojenoiu sa-si explice declaratiile premierului. Liderul de sindicat considera ca Electroputere nu a fost tratata cu raspunderea care sa arate ca autoritatile centrale sunt interesate de soarta fabricii. „De 15 ani, puterea se tot plimba pe aici. Daca se doreste, ar avea viitor. Sunt multi insa care nu doresc ca Electroputere sa mai existe, iar acestea sunt firmele care au preluat comenzi ale fabricii. Spre exemplu, pentru repararea locomotivelor au fost atestate 37 de intreprinderi, care trebuia sa prezinte conditii tehnice, ISO sau vechime. Este incredibil“, a concluzionat Aurel Bojenoiu. Daca AVAS va incerca sa-i faca pe plac premierului Tariceanu, nu este exclus ca privatizarea Electroputere sa fie din nou amânata, dat fiind faptul ca in prezent anuntul de depunere a ofertelor se refera la intreaga societate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII