6.2 C
Craiova
vineri, 18 octombrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFuneralii pentru falimentara GRIMEX

Funeralii pentru falimentara GRIMEX

Peste 200 de fosti salariati ai SC GRIMEX SA din Târgu Jiu au participat ieri, la prânz, la un miting de protest in Piata Prefecturii, solicitând interventia autoritatilor pentru ca uzina de reparatii sa fie scoasa din faliment.


Fostii salariati ai SC GRIMEX SA din Târgu Jiu, societate intrata recent in lichidare judiciara, au marsaluit ieri doua ore pe strazile din municipiu cu o cruce si cu un sicriu pe umeri.


„Ceausescu, sa ne ierti…“


In jurul orei 10.30, muncitorii au pornit pe jos de la sediul GRIMEX SA, situat in cartierul CAM, si au ajuns in Piata Prefecturii, care era pazita de câteva echipaje de jandarmi si politisti. Grevistii au depus in fata sediului Institutiei Prefectului un sicriu pe care era inscriptionat numele uzinei, alaturi de acesta fiind asezata o cruce pe care a fost scris „SC GRIMEX SA 1980 – 2006“.


Oamenii au scandat in permanenta impotriva administratorului judiciar SC BNP Consult SA, spunând ca sefii societatii respective nu au facut nimic pentru a salva unitatea. In gura grevistilor a intrat si fostul director al GRIMEX, actualul primar din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru. „Cârciumaru, nu uita, asta e si mâna ta!“, „Ceausescu, sa ne ierti, ca-n decembrie-am fost beti!“ si „Jos Mafia“ au fost doar câteva dintre scandarile care s-au putut auzi in Piata. De asemenea, unul dintre protestatari, aflat in primele rânduri, a afisat in permanenta un portret al fostului presedinte al R.S.R., Nicolae Ceausescu.


„Miting al disperarii…“


Filimon Tiriplica, conducatorul mitingului si fost lider de sindicat, le-a vorbit colegilor sai despre cei care au „contribuit“ la intrarea in faliment a societatii. „Acesta este un miting al disperarii. A fost o societate fanion a judetului, iar acum noi o conducem pe ultimul drum. Oameni de stat au fost adusi sa viziteze aceasta firma. Trebuie sa stie toata lumea despre crima care a dus la decesul GRIMEX, iar justitia trebuie sa il gaseasca pe criminal. Vrem dreptate! Am fost 800 anul trecut, acum nu mai e nimeni. O mare parte din creantele acestei uzine a intrat in conturile unor miliardari de carton. Aveam comenzi de peste 100 de miliarde de lei vechi si aveam de lucru pâna in aprilie. Nu stim de ce a fost inchisa societatea. Ale cui interese au fost sa se inchida aceasta unitate? In septembrie am intrat in faliment, iar in vacanta de sarbatori au si inceput sa faca disponibilizarile. Exista firme-capusa care au supt de la GRIMEX“, a spus liderul de sindicat. Intre actionarii GRIMEX se afla si un apropiat al omului de afaceri Ion Dan Bârcina, acesta din urma fiind implicat in numeroase tranzactii dubioase, intrate in vizorul DNA.


Lista de cereri


Un grup de grevisti condus de Filimon Tiriplica a fost primit in audienta de conducerea prefecturii. Muncitorii le-au inmânat autoritatilor o lista de cereri. Acestia solicita acordarea de salarii compensatorii pentru anii 2005 si 2006, conform contractului colectiv de munca, inlocuirea lichidatorului judiciar, gasirea de alternative pentru un loc de munca pentru muncitorii disponibilizati, gasirea unui cumparator serios pentru GRIMEX si tragerea la raspundere a celor care au falimentat uzina.


Aceasta are datorii de peste 700 de miliarde de lei la bugetul de stat si la alte bugete. Cu toate ca a fost cautat telefonic cu insistenta, pentru a oferi un punct de vedere, directorul SC GRIMEX SA a fost de negasit.


De precizat ca fostii salariati ai societatii aveau dreptul la plati compensatorii, dar lichidatorul judiciar al GRIMEX nu a fost de acord cu achitarea acestora. Sindicatele au obtinut insa o hotarâre judecatoreasca prin care cei 270 de disponibilizati din luna septembrie au dreptul sa incaseze intre sase si 12 salarii medii pe unitate. Un salariu mediu la GRIMEX este de 6,5 milioane de lei.


Istoria unui faliment


SC GRIMEX SA are aceeasi soarta ca si UREX Rovinari si UR Motru. Dupa ce au fost privatizate, fostele uzine de reparatii din mineritul oltean au inceput sa aiba probleme. Unele dintre acestea, cum ar fi UREX Rovinari, au incaput pe mâna unor afaceristi tepari, cum este si cazul brasoveanului Alexandru Crisan junior.


Uzina, care presta reparatii de utilaje pentru sectorul minier din bazinul Olteniei, si-a inchis portile, aproape 800 de salariati fiind trimisi acasa. Primele disponibilizari la GRIMEX au avut loc in luna noiembrie, când 270 de angajati au fost anuntati de lichidatorul judiciar, SC BNP Consult SA Craiova, ca nu mai au un loc de munca. In urma cu putin timp, alti 520 de angajati au primit, de asemenea, instiintari de incetare a contractelor de munca si preavize. Pâna la sfârsitul acestei luni, in incinta uzinei nu se mai afla nici un fel de angajat. Suparati ca atât lichidatorul, cât si patronatul nu au reusit sa redreseze situatia economica a unitatii, salariatii au ales sa iasa in strada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS