Ca orice an, si 2006 a inceput cu scumpiri. Taxele catre primarie pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor au crescut cu 100, pâna la 200%. Lucrarile din constructii asteapta, la rândul lor, o majorare de ordinul zecilor.
La mijlocul lui decembrie (14 decembrie) reprezentantii Patronatului Societatilor din Constructii anuntau ca din anul 2006 vor majora pretul lucrarilor din constructii cu 20-30%. Motivatia acestora a fost legata de cresterea pretului la gazele naturale si la alte utilitati. Craiovenii insa nu au inca motive de ingrijorare. „Anuntul nu are momentan nici o baza. Nu cred ca e o linie generala. Constructiile sunt deocamdata in amorteala. Dupa 15 martie vom vedea insa care este tendinta. Oricum, nu va fi asa usor sa impuna preturile cum vor, deoarece depind in primul rând de cerere“, a declarat Constantin Tronea, director TCIF Craiova.
Florin Santia, agent imobiliar la Agentia „Casa Noastra“, a spus, la rândul sau, ca nu stie daca informatia are acoperire sau nu. „In mod normal, tendinta va ramâne de a cumpara terenuri. Atâta timp cât preturile cresc la materialele de constructii, dar si la terenuri, totul depinde de cerere“, a adaugat Santia. Totusi, problema unor preturi mai mari in domeniul constructiilor este legata si de o posibila crestere a numarului lucrarilor la negru, mai ales ca un sef de echipa care contracteaza forta de munca la negru cere cu pâna la un sfert mai putin decât o firma de constructii. Cel care comanda lucrarea ar trebui insa sa fie atent la faptul ca nu primeste nici un fel de garantie de la acestia.
Magazinele mari se intereseaza tot mai des de terenuri
Ca urmare a erorii survenite in HG nr. 797/2005 (care stabileste nivelul minim al taxei pentru eliberarea certificatelor de urbanism pentru suprafete ce depasesc 1.000 de metri patrati la 10 RON + 1 RON – in loc de un ban – pentru fiecare metru patrat care depaseste mia), Consiliul Local Craiova a impus o taxa de 30 RON, plus 1,3 RON pentru fiecare metru patrat ce depaseste mia. La un certificat de urbanism pentru 2.000 mp, contribuabilii trebuie sa plateasca de 43 de ori mai mult pentru a doua mie de metri patrati, decât pentru prima.
Alternativa la o constructie pe 2.000 mp este construirea a doua cladiri de câte 1.000 mp, dar mai inalte si eventual in locatii diferite.
Totusi, reprezentantii magazinelor nu par inca foarte speriati de aceasta decizie. „Marketurile si supermarketurile se intereseaza din ce in ce mai mult de terenuri. E o taxa pe care o platesc o data si probabil o recupereaza in timp. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cererea e mult mai mare, din decembrie si pâna in prezent inregistrându-se aproximativ 70-100 de cereri de inchirieri si cumparari de terenuri“, a spus Florin Santia.