6.7 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTunuri de aproape 300 de miliarde de lei

Tunuri de aproape 300 de miliarde de lei

In 2005, teparii doljeni au lucrat din greu. Bilantul gaurilor date bugetului de stat: prejudicii de 109 miliarde prin societati-fantoma, rambursari ilegale de TVA de 57 de miliarde, spalare de bani de 130 de miliarde de lei.


2005 a fost un an incarcat pentru comisarii Garzii Financiare Dolj. Acestia au aplicat anul trecut 1.940 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 30,5 miliarde de lei, pentru comerciantii care au incalcat legea. Firmele supuse controalelor au fost cele din domeniile produselor accizate (cafea, tutun, alcool, produse petroliere), produselor agricole, cele de prestari servicii, comerciantii din piete si târguri, comerciantii de masa lemnoasa, precum si cele care se ocupau cu jocurile de noroc, comert cu amanuntul, transportul de marfa si calatori si deseurile reciclabile. In majoritatea cazurilor, volumul amenzilor a crescut fata de anul precedent.


O serie de controale efectuate de comisarii financiari s-au soldat cu dosare penale pentru cei gasiti in neregula. Anul trecut au fost intocmite 51 de sesizari penale, dintre care 23 pentru societati-fantoma, cu sediu fictiv, care nu au putut fi verificate. Se estimeaza ca suma totala a prejudiciului in aceste cazuri este de circa 109 miliarde de lei.


Alte 24 de sesizari au fost facute pentru sustrageri de la plata obligatiilor catre bugetul statului (TVA, impozit pe venit, impozit pe profit) prin ascunderea totala sau in parte a masei impozabile. In aceste cazuri, prejudiciul este estimat la 51,9 miliarde de lei. In patru dintre cazurile sesizate organelor de cercetare penala este vorba de rambursarile ilegale de TVA, fie prin efectuarea unor operatiuni economice fictive, fie prin operatiuni reale, dar prin practicarea unor vânzari repetate la preturi nereale si nelegale, de sute de ori mai mari. Acestea au introdus in circuit firme care nu au declarat veniturile si obligatiile fiscale sau au fost falimentate dupa depunerea acestor declaratii.


Se estimeaza ca in acest mod prejudiciul s-a ridicat la 57,1 miliarde de lei. De asemenea, sase dintre cazurile verificate au fost sesizate Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), care trimite spetele catre Parchete pentru cercetari. Se banuieste ca sumele de bani spalate in aceste cazuri se cifreaza la peste 130 de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS