6.4 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAmenzi de sase miliarde pentru defrisarile ilegale de padure

Amenzi de sase miliarde pentru defrisarile ilegale de padure

Anul trecut, doljenii au taiat sute de hectare de padure, alegându-se cu amenzi usturatoare si zeci de dosare penale. Unii dintre ei au profitat ca sunt proprietari in baza legilor funciare, ignorând legile in vigoare. Acestia sunt obligati sa incheie contracte de paza in maximum trei luni de la punerea in posesie.


In 2005, defrisarile ilegale din padurile doljene s-au soldat cu amenzi contraventionale de peste sase miliarde de lei si 100 de sesizari penale pe numele celor implicati. Astfel, angajatii Serviciului de paza si protectie al Directiei Silvice, insotiti de politisti si jandarmi, au desfasurat peste 3.000 de actiuni de control, pe raza celor opt ocoale silvice din subordine. Au fost confiscati 147 de metri cubi de masa lemnoasa, taiata ilegal, si s-au aplicat amenzi totale in valoare de 6,2 miliarde de lei.


Alte amenzi importante s-au aplicat pentru circulatia fara documente de provenienta a masei lemnoase – 2,1 miliarde de lei. Cuantumul total al sanctiunilor s-a ridicat la peste 9,3 miliarde de lei. Pentru diverse infractiuni amendate de legea in domeniu, inspectorii de control au facut sesizari care s-au concretizat in 100 de dosare penale. Doar patru dintre acestea s-au soldat insa si cu condamnari.


Proprietarii au facut defrisari masive


De notat ca si proaspetii proprietari de padure prin aplicarea legilor retrocedarii risca amenzi consistente daca nu respecta legislatia in domeniu. Directorul Directiei Silvice Craiova, Dan Purcarin, a declarat ca la sfârsitul anului s-a inregistrat un caz mai deosebit, care s-a lasat cu amenzi consistente si zeci de sesizari penale. 300 de hectare de padure din localitatea Apele Vii au cazut sub securea proprietarilor. „In baza legilor funciare, in localitate au fost retrocedate 1.300 de hectare de padure. Dupa ce au fost pusi in posesie, multi proprietari s-au apucat sa taie padurile. 300 de hectare. In noiembrie-decembrie, am intreprins in zona 47 de actiuni de control. S-au aplicat 124 de amenzi, in valoare totala de 1,1 miliarde de lei, iar in 35 de cazuri s-au facut sesizari penale. Mai sunt in curs de identificare circa 70 de persoane implicate in acest caz“, a declarat Dan Purcarin.


Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 139/2005, directiile silvice trebuie sa asigure paza padurilor timp de 90 de zile dupa retrocedarea acestora catre fostii proprietari. In acest rastimp, proprietarii sunt obligati sa incheie contracte de paza si servicii silvice cu orice structura autorizata in domeniu. Tariful practicat de silvicultori este de 720.000 de lei vechi pe hectar pe an. Pâna in prezent, s-au incheiat doar 25 astfel de contracte de paza, astfel ca cei care vor sa taie ilegal au liber la furat.


Statul pazeste 66,3% din fondul forestier


Cele mai multe controale au loc pe fondul forestier aflat in administrarea Directiei Silvice Craiova. O data cu legile retrocedarii insa, doar 66,3% din suprafata forestiera a Doljului mai reprezinta patrimoniul statului, daca socotim si cele 11.250 de hectare de paduri revendicate in baza Legii nr. 247/2005. Din cele 84.000 de hectare de padure, cât avea Doljul in 1990, 10.250 de hectare au fost retrocedate in baza Legii nr. 18/1991 si alte 10.000 de hectare – in baza Legii nr. 1/2000. In acelasi timp, au fost impadurite 3.000 de hectare. Mare parte a fondurilor necesare ameliorarii situatiei provin din bugetele directiilor silvice. Spre exemplu, anul trecut s-au primit de la RNP doar 3,2 miliarde de lei, pentru impadurirea terenurilor degradate. Mai multi bani au venit de la bugetul Ministerului Agriculturii – circa 25 de miliarde de lei, pentru ameliorarea fondului forestier.


5.000 de sesizari, doar 20 de condamnari


Potrivit unui raport la nivel national, in 2005, Regia Nationala a Padurilor (RNP) a facut 5.000 de sesizari penale pe numele celor care au defrisat ilegal padurea. Din acestea, doar 200 au ajuns pe rolul instantelor de judecata, in 20 de cazuri ajungându-se la condamnari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS