In medie, 540 de angajati ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) sunt in fiecare zi in concediu medical, ceea ce inseamna aproximativ 5% din numarul de salariati, dupa cum reiese dintr-un studiu facut pe primele zece luni ale anului trecut.
„Medicii de familie acorda cu prea mare usurinta concedii medicale minerilor“, este una din concluziile lui Cosmin Popescu, director de Resurse Umane si Legislatie din cadrul SNLO, ca urmare a unui studiu facut de societate in acest sens. Alta concluzie este aceea ca societatea functioneaza in realitate cu aproximativ 9.000 din cei 9.500 de angajati, astfel ca restructurarea SNLO poate continua fara probleme si in acest an.
Cosmin Popescu spune ca, potrivit studiului mentionat, 390 de angajati ai SNLO au avut in cursul anului trecut peste 30 de zile de concediu medical, având si câte trei diagnostice diferite. Dintre acestia, doar 36 au necesitat ingrijiri medicale ca urmare a unor accidente de munca, in general minore. Cosmin Popescu sustine ca din studiul mentionat rezulta ca numarul de „medicale“ acordat minerilor este exagerat.
Inca 550 de disponibilizari
Administratia si sindicatele din SNLO au negociat la sfârsitul saptamânii trecute actualizarea Programului de Eficientizare, Dezvoltare si Acompaniament Social pe 2006. Negocierile s-au finalizat printr-un protocol conform caruia, in acest an, SNLO nu va disponibiliza mai mult de 550 de salariati. Potrivit directorului de Resurse Umane din cadrul SNLO, „disponibilizarile se vor face in general la cerere“, dar se va tine cont si de anumite grupuri-tinta vizate de conducerea societatii. Este vorba despre minerii care indeplinesc conditiile de pensionare anticipata sau pentru limita de vârsta, precum si de cei din zonele unde se restrânge activitatea.
Minerii disponibilizati in acest an vor primi plati compensatorii de 20.000 RON, la care se vor adauga drepturile prevazute de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare si privatizare a unor societati nationale, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, cu modificarile si completarile ulterioare. Actul normativ asigura disponibilizatilor plata de catre stat, prin Ministerul Muncii, a doua salarii medii nete pe economie si plata unor salarii compensatorii timp de 12, 18 sau 24 de luni, in functie de vechimea in munca.
Program prelungit de lucru in februarie
Minerii vor putea depune cererile de disponibilizare abia dupa aprobarea Bugetului de Venituri si Cheltuieli al SNLO, adica pe la jumatatea lunii februarie. Oamenii vor putea pleca acasa cel mai târziu la 1 aprilie, dar pâna atunci vor avea program prelungit de lucru.
Cosmin Popescu spune ca in protocolul semnat la sfârsitul saptamânii trecute de administratia si sindicatele din SNLO s-a convenit ca minerii sa lucreze in cursul lunii februarie sapte zile pe saptamâna, ca urmare a cererii crescute de carbune din aceasta perioada.