7.3 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProgramul „Fermierul“ merge cu frâna trasa

Programul „Fermierul“ merge cu frâna trasa

Ministrul agriculturii s-a intâlnit ieri la Craiova cu taranii din Dolj, pe care si-i doreste fermieri pâna la sfârsitul anului. Reprezentantul guvernului trebuia sa afle de la oameni de ce nu dau ghes sa realizeze proiecte prin care sa acceseze programul SAPARD, iar taranii puteau sa-i spuna ministrului de ce nu le da mâna sa le faca.


„In România exista 45 de milioane de parcele si 4,5 milioane de gospodarii care au in jur de doua hectare de teren. Farâmitarea excesiva a terenurilor este moartea sigura a agriculturii“, a spus ministrul Flutur. Pentru comasarea terenurilor, ministrul a amintit ca exista Legea rentei viagere, care permite proprietarilor vârstnici sa-si dea terenul in arenda unor fermieri, iar pentru acest lucru vor primi 50 de euro/ ha/an. Guvernul spera ca pâna in momentul aderarii României, in agricultura, pe lânga marile exploatatii agricole deja existente, sa se infiinteze 6.000 de ferme familiale.


Multi curiosi, putini interesati


Cei mai multi din cei aproximativ 300 de tarani prezenti la intâlnirea cu ministrul Flutur aveau de reclamat câte ceva din ce nu merge de multi ani in agricultura. Un taran care de emotie a uitat sa-i spuna ministrului cum il cheama reclama ca e motorina proasta pentru tractorul sau si ca a fost arestat arabul care venea in sat si le cumpara mieii. „Am cinci miei pe care-i am de vânzare si n-am unde sa-i dau, ca arabul de-i cumpara a fost legat. Ca mine sunt multi in sat. Degeaba producem, ca vin samsarii si ne iau produsele pe nimic. Taxele pentru cadastru sunt mari. Mie mi-a cerut un cadastras pentru un pogon cinci milioane de lei, in conditiile in care pogonul nici nu facea atâta“, a spus omul obidit. In premiera, ministrul Flutur a anuntat la Craiova ca are pregatit un proiect de lege prin care va reinfiinta meseria de inginer hotarnic, ca o meserie liberala, si va avea grija ca inginerii hotarnici sa fie cât mai multi pentru a exista o concurenta corecta si preturi rezonabile. Cât despre motorina, acelasi ministru i-a anuntat pe tarani ca in curând vor circula pe tarla cu „motorina bio“, facuta din rapita.


Marin de la Podari s-a lecuit de proiecte


Marin Bracau, din comuna Podari, crescator de 15 vaci si 50 de capre, a vrut si el sa se modernizeze si sa acceseze Programul „Fermierul“. S-a dus la consultanta, s-a interesat si s-a hotarât. Ar vrea impreuna cu cei doi fii ai sai sa faca o ferma de vaci si una de capre, ca a auzit ca grecilor le place brânza de capra. „Domn’e, am tot auzit de programul asta si mi-am zis ca hai sa ma modernizez si eu. M-au trimis pe la Bucuresti si pe la Zimnicea si ce credeti? Unul mi-a cerut 12.000 euro numai sa-mi faca proiectul, iar altul mi-a cerut 19.000 euro, numai sa-mi deseneze grajdurile. Era sa fac infarct nu alta când i-am auzit. Ma, oi fi eu mai rau imbracat, dar prost nu sunt. Daca as fi avut eu 25.000 euro, dracu’ se mai ducea la SAPARD sa ceara bani? Cu SAPARD-ul asta intâi trebuie sa ai banii tai si pe urma te duci cu chitantele la aia sa ti le deconteze. Degeaba zice domnu’ ministru ca «Fermierul» e pentru noi, ca nu e. E tot pentru aia cu bani“, a spus Marin Bracau.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS