6.7 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGarda Financiara, in criza de personal

Garda Financiara, in criza de personal

Comisarii Garzii Financiare sunt de 1.600 de ori mai putin numerosi decât agentii economici. Considerând ca ar face controale zilnic, acestia ar trebui sa viziteze cel putin patru societati de persoana pe zi. La societatile mai mari, controlul dureaza insa cel putin o zi.


Dintre cei 22 de angajati ai Garzii Financiare Dolj, vreo 30% sunt prinsi in activitati juridice, economice si de personal. Numai aproximativ 15 sunt implicati in activitati de control, organizati in sapte echipe (conform reglementarilor in vigoare, comisarii pleaca in control minimum doi, atât pentru protectia proprie, cât si pentru cea a integritatii). Celor sapte echipe le corespund vreo 24.000 de agenti economici in judet. „Lipsa personalului este acuta si se simte in desfasurarea activitatii. Putin numerosi, comisarii nu pot acoperi problematica si domeniile de pe toata raza judetului si astfel sunt nevoiti sa selecteze pentru control agentii economici care prezinta un risc mai mare de frauda, de nerespectare a reglementarilor contabile si de alte nereguli specifice“, a declarat Dumitru Iordache, comisar-sef al Garzii Financiare. Selectia societatilor care urmeaza sa fie controlate se face atât pe baza programului aprobat la nivel national, cât si tinând seama de sesizarile primite.


In Dolj, mai e nevoie de cel putin zece comisari


Potrivit afirmatiilor lui Iordache, tinând cont de actualele atributii pe care le au comisarii garzii, numarul acestora ar trebui sa se ridice la cel putin 30-33 (numarul persoanelor angajate in Dolj, inainte de 2003, când agentii economici erau mai putini).


Problema personalului insuficient atrage dupa sine alte probleme – sunt cunoscuti de agentii economici, ii cunosc si este destul de dificil sa se specializeze pe anumite domenii. Chiar daca merg la cursuri de specializare (din Dolj au participat, de exemplu, la specilizari in domeniul spalarii banilor), acestia nu pot insa participa numai la actiunile pentru care sunt specializati. „Fiind specializati, sunt mai eficienti. Din 14, câti sunt acum, cum sa-i specializez? Domenii sunt multe, dar oameni putini“, a adaugat Iordache.


Garda – dotari la pamânt


Nici mijloacele de transport nu par a fi punctul forte al comisarilor garzii. Din dotarea Garzii Financiare din Dolj fac parte opt masini, dintre care cinci au, in cel mai fericit caz, zece ani. Celelalte trei sunt masini mai noi, cu anii de productie 2004, respectiv 2005. Acestea sunt folosite pentru deplasarile pe distante lungi. De fapt, in Oltenia nu sunt decât 11 masini noi (câte trei in Dolj si Mehedinti, câte doua in Gorj si Olt si una in Teleorman).


Comisarii nu par a sta foarte bine nici la capitolul tehnica de calcul. „Calculatoarele sunt vechi, cu capacitate redusa de memorare si cu viteza mica de lucru. In ceea ce priveste programele informatice, deocamdata nu exista, dar se lucreaza la ele“, a spus Iordache.


Aceleasi riscuri, bani mai putini


Comisarul general al Garzii Financiare, Adrian Cucu, a afirmat intr-o conferinta ca nici salariile comisarilor nu sunt tocmai motivante, acesta considerând ca un salariu multumitor ar fi de 700-800 de euro.


In acest moment, potrivit Ordonantei Guvernamentale nr. 2/2006 privind reglementarea drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pentru anul 2006, salariul unui comisar de garda financiara variaza intre cinci si 13 milioane de lei, adica 75% din cât câstiga un expert vamal sau un angajat al Departamentului pentru Lupta Antifrauda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII