6.5 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele vor „juca“ dupa reguli noi

Firmele vor „juca“ dupa reguli noi

Un nou proiect de lege, privind modificarea legii de functionare a societatilor comerciale, va afecta, intr-un fel sau altul, intregul mediu de afaceri din tara. Dezbaterile pe aceasta tema se anunta interesante, mai ales ca textul normativ aduce noutati in domeniu.


Ministerul Justitiei a prezentat zilele trecute un proiect de lege care vizeaza modificarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si alte acte normative incidente (cum ar fi Legea nr. 26/1990 privind Registrul comertului).


Potrivit acestuia, vor aparea câteva schimbari importante, printre care posibilitatea infiintarii de societati comerciale cu minimum doi actionari in loc de cinci, Consiliul de Administratia (CA) va putea transfera directorilor o parte a puterii sale executive, Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) va intruni cvorumul cu 25% din actionarii cu drepturi de vot si prelungirea termenului de convocare a AGA de la 15 la 30 de zile, iar perioada in care trebuie platite dividendele scade de la opt la sase luni. Initiatorii proiectului sustin ca schimbarile sunt necesare pentru implementarea directivelor europene in ce priveste societatile comerciale. Alt argument ar fi acela ca principiile Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) privind guvernarea corporativa a societatilor comerciale trebuie introduse in dreptul românesc. Acest obiectiv s-ar afla printre conditiile aferente programului PSAL II, asumate de guvernul român.


Minimum doi actionari in loc de cinci


In ce priveste actionariatul, proiectul prevede ca societatile comerciale pot fi infiintate cu minimum doi actionari in loc de cinci, asa cum reglementeaza actuala lege. De asemenea, se introduce si notiunea de „capital social autorizat“, care reprezinta valoarea cu care CA sau administratorul unic poate majora capitalul social al societatii, fara a fi necesara o hotarâre a Adunarii Generale in acest sens, insa pe baza unei imputerniciri primite din partea AGA. Valoarea capitalului social autorizat va fi prevazuta in actul constitutiv. CA va putea sa limiteze sau sa ridice dreptul de preferinta al actionarilor existenti cu privire la subscrierea noilor actiuni.


Tot proiectul prevede posibilitatea ca CA-ul unei societati sa poata delega atributiile executive unuia sau mai multor directori din cadrul unitatii. Conform actualei legi, membrii comitetului de directie sunt alesi exclusiv dintre membrii CA. Nu pot fi delegate directorilor prerogative precum stabilirea principalelor directii de activitate si dezvoltare a societatii, pregatirea raportului anual, precum si organizarea adunarilor generale ale actionarilor si punerea in executarea a deciziilor acestora. Si in ce priveste statutul administratorilor apar schimbari. Astfel, trebuie clarificata situatia directorilor executivi, in raport cu membrii comitetului de directie. CA va putea delega o parte din puterile sale unuia sau mai multor directori, alesi dintre membrii consiliului sau din afara acestuia. Alta noutate se refera la necesitatea stabilirii unor majoritati simple in diverse situatii pentru deciziile AGA (25% din actionari), insa, prin actul constitutiv al unei societati se pot prevedea majoritati mai mari pentru acestea. In legea actuala se prevede ca, pentru intocmirea cvorumului, trebuie sa fie prezenti jumatate din membrii cu drept de vot la adunarile ordinare si trei sferturi dintre actionari la adunarile extraordinare.


Dezbateri publice in mediul de afaceri


Proiectul de lege propus de Ministerul Justitiei va fi supus dezbaterii publice inainte de a fi inaintat parlamentului spre aprobare. Potrivit site-ului Ministerului Justitiei, orice persoana interesata va fi invitata sa participe la o dezbatere publica in cel mult o luna de la publicarea proiectului. Conform programului, termenul-limita pentru depunerea opiniilor si exprimarea interesului de a le sustine verbal in cadrul evenimentului de consultare publica este data de 7 martie 2006, urmând ca pe 9 martie sa aiba loc dezbaterea publica. Concluziile vor fi facute publice in cadrul unei conferinte de presa, pe data de 16 martie. Au aparut deja primele reactii. Unii reprezentanti ai patronatului sunt nemultumiti de câteva dintre noile prevederi din proiectul de lege, un punct sensibil fiind, de exemplu, cvorumul minim de 25% din actionarii cu drept de vot pentru adoptarea unor hotarâri in cadrul AGA. Patronatele sustin ca in acest mod actionarii minoritari ar putea lua unele hotarâri fara stirea celor majoritari.


De asemenea, alt punct de discutat ar fi prelungirea termenului de convocare a AGA de la 15 la 30 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS