6.4 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTermoizolarea locuintelor scade factura la intretinere

Termoizolarea locuintelor scade factura la intretinere

Desi ar putea sa termoizoleze locuintele, platind numai 33% din costul de executie, doar trei asociatii de proprietari din Craiova s-au interesat de legislatia in vigoare in acest sens. Nici una nu a depus deocamdata cereri.


Cheltuielile locatarilor cladirilor care necesita lucrari de reabilitare termica au fost reduse de la 75% la o treime din valoarea costurilor de executie. In baza OUG nr. 187/2005, incepând cu 1 ianuarie 2006, aceste lucrari urmeaza sa fie suportate, in cote egale, de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), autoritatile locale si asociatiile de proprietari. In primele doua cazuri exista insa specificatia „in limita fondurilor disponibile“. Reabilitarea termica a locuintelor face pate dintr-un program gestionat de MTCT, care urmareste cresterea performantei energetice a cladirilor. In acest sens, pentru 2006, ministerul a aprobat fonduri in valoare de opt miliarde de lei vechi, cu posibilitatea ajustarii fondului la urmatoarea rectificare bugetara. Programul se refera la cladirile de locuit multietajate si racordate la sistemul centralizat de termoficare.


Termoizolarea atrage dupa sine imbunatatirea imaginii cladirilor


Programul de reabilitare termica a locuintelor vizeaza atât partile comune ale cladirii (termoizolarea fatadelor, a teraselor, a sarpantei/acoperisului, izolarea planseului de deasupra subsolului), cât si zonele in proprietate exclusiva a locatarilor (termoizolarea usilor de la intrare si a ferestrelor, montarea unor robineti de termostatare pentru reglarea temperaturii). Pe lânga asociatiile de proprietari, care vor avea mai multa caldura cu un consum termic mai mic de pe urma implementarii acestui program vor beneficia si administratiile locale.


Izolarea termica a interesat doar trei persoane


Pentru accesarea acestui program, Adunarea Generala a Proprietarilor trebuie sa fie de acord (prin votul majoritatii) cu reabilitarea termica a cladirii respective si sa intocmeasca un fond de reparatii disponibil finantarii lucrarilor aferente. Trebuie sa depuna la primarie o fisa de identificare a imobilului. Primaria va centraliza solicitarile, va intocmi o lista a prioritatilor pe care o va transmite MTCT. Lista prioritatilor se intocmeste in baza criteriilor specifice potrivit carora au prioritate constructiile ridicate in perioada 1950-1985, construite dupa proiecte-tip, amplasate in zone dens populate, având mai multe niveluri, care nu necesita lucrari de consolidare, si au inregistrat pierderi mai mari si consum mare de agent termic. „Primaria Craiova nu a primit inca nici o solicitare scrisa din partea asociatiilor de proprietari, pentru reabilitarea termica a cladirilor. Vreo doua-trei au solicitat totusi informatii in acest sens“, a declarat Marian Giubelan, sef serviciu coordonare Asociatii de Proprietari.


Termoizolarea, conditionata de plata datoriilor la caldura


In ceea ce priveste contributia primariei pentru acest program, in buget nu au fost inca prinse cheltuieli cu reabilitarea termica a locuintelor. „Deocamdata, primaria nu are prevazute in buget astfel de cheltuieli. In momentul in care vor aparea cereri in acest sens, vom gasi insa solutii. Deocamdata ma preocupa insa datoria de aproape un miliard pe care Asociatiile de Locatari o au catre Regia de Termoficare. Inainte de a-si izola termic apartamentele, acestea trebuie sa achite datoriile la caldura. Daca le taie caldura, ce rost mai are investitia in protectie termica?“, a declarat Antonie Solomon, primarul Craiovei. Atât reprezentantii consiliului local, cât si cei ai asociatiilor de proprietari mai au timp sa se gândeasca la o posibila termoizolare a imobilelor din Craiova, deoarece, pentru a fi aplicata, OUG nr. 187/2005 trebuie mai intâi sa fie aprobata printr-o lege, urmata de o actualizare a Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 174/2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS