6.4 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAliss Shoes - un brand de zece miliarde de lei

Aliss Shoes – un brand de zece miliarde de lei

La 33 de ani, craioveanul Vasile Nitu patroneaza o societate cu o cifra anuala de afaceri de aproximativ zece miliarde de lei. Firma este singura din regiune care produce incaltaminte sub propria marca.


Vasile Nitu s-a apucat de afaceri din 1994, când, impreuna cu familia, a infiintat o firma care facea comert. Societatea si-a inceput drumul cu deschiderea unui magazin in care comercializa, printre altele, incaltaminte si confectii. Afacerea a crescut in timp. Craioveanul marturiseste ca primii bani investiti i-a avut din imprumuturi bancare. „Am pornit aproape de la zero, cu credite bancare. Normal, fiecarui om ii este frica de faptul ca, la un moment dat, afacerea nu va merge. Dar in afaceri trebuie sa mai si risti ca sa faci ceva“, a spus craioveanul.


Dupa mai multi ani de activitate, Vasile Nitu a avut un nou proiect: infiintarea unei fabrici care sa comercializeze incaltaminte sub propria marca. Asa a aparut „Aliss Shoes“, nume pe care brandul l-a dat si firmei.


„Numele marcii provine de la fata mea, pe care o cheama Alisa. Am vrut sa creez un brand care sa-mi dea satisfactie“, a declarat Vasile Nitu. Craioveanul si-a pus visul in practica. In 2000, Aliss Shoes SRL producea primele modele de incaltaminte sub aceasta marca.


Patronul firmei spune ca trecerea pe productie constituie un lucru important pentru piata locala, mai ales ca orasul nu are traditie in acest domeniu. Mai exista fabrici care fac diferite componente (fete, talpi), dar fabrica lui Vasile Nitu este singura care scoate pe piata produsul finit. Unii lucreaza in sistemul „lohn“, producând sub marcile si pentru fabricile din strainatate. Cei care lucreaza in bransa sustin insa ca marii producatori si-au reorientat productie catre China, unde costurile de fabricatie sunt mai mici. „Avem concurenta mare din partea produselor chinezesti. Acestea sunt ieftine si au priza la cumparatorul sarac din România. De asemenea, mai exista produsele turcesti, apropiate la preturi cu noi, insa pe acestea incercam sa le depasim prin calitate“, a afirmat Vasile Nitu.


Sute de modele scoase pe piata


Anual, firma patronata de Vasile Nitu scoate pe piata sute de modele, atât pentru barbati, cât si pentru femei. Modelele sunt creatii proprii: „Este si o munca de creatie. Noi ne concepem modelele, ghidându-ne dupa cerintele clientilor sau trendurile vazute la marile târguri internationale la care am participat“.


Alaturi de incaltaminte, societatea fabrica si haine din piele. La inceput, produsele firmei se fabricau manual. Recent insa, societatea a investit cinci miliarde de lei pentru achizitionarea unei linii de fabricatie de import, din Italia, dupa cum a spus patronul. Aceasta a permis SC Aliss Shoes SRL sa produca intr-un ritm mult mai sustinut, atât pentru magazinele proprii din Craiova si Slatina, cât si pentru diversi parteneri din tara.


„Avem doua puncte de desfacere a marfii in Centrul Comercial Banie, in Centrul Comercial SUCPI, la Mercur si in Slatina. De asemenea, avem distributie in toata tara, prin reteaua proprie, cu masini proprii. Cele mai multe solicitari le avem din Constanta, Bucuresti si Brasov“, a mai spus Vasile Nitu. Craioveanul nu se opreste insa aici. Pe termen scurt, firma vrea sa deschida cinci noi magazine si sa investeasca in productie prin accesarea unui program cu fonduri europene. Mai mult, societatea se afla in curs de obtinere a certificatului ISO, pentru a putea efectua exporturi. „Cred ca trebuie sa dam credibilitate produselor românesti si in exterior“, este de parere Vasile Nitu.


La inceput, societatea avea doar doi angajati si comercializa produse in domeniu. In prezent, firma craioveanului numara 28 de salariati, produce propria marca de incaltaminte si are o cifra anuala de afaceri de circa zece miliarde de lei. Totul a pornit de la un imprumut bancar, apoi a continuat cu increderea in fortele proprii si incercarea de a face ceva diferit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS