Cine controleaza SIF Oltenia controleaza active nete de 353 de milioane de euro. Pentru a trage sforile, este nevoie de detinerea a 1% din capitalul social, adica de pragul maxim permis, evaluat la 5,8 milioane de dolari.
Oamenii care controleaza din umbra SIF Oltenia ar putea primi o lovitura sub centura daca noile propuneri legislative privind piata de capital vor fi adoptate. Parlamentul are in dezbatere modificarea Ordonantei de Guvern nr. 41/2005, care limita la 1% pragul maxim de detinere de actiuni la societatile de investitii financiare (SIF) de catre persoane fizice sau juridice.
Propunerea vizeaza includerea in pragul de 1% si a actiunilor concertate, pentru a limita posibilitatea concentrarii actiunilor in posesia unui numar redus de investitori. Subiectul a adunat deja pareri pro si contra. La mijlocul acestei saptamâni, Comisia de buget, finante, banci din Camera Deputatilor a votat favorabil acestei prevederi. Conform acesteia, actionarii care depasesc limita de 1% au obligatia sa informeze, in termen de trei zile, SIF-urile, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si sa vânda titlurile care depasesc pragul in termen de trei luni.
Pragul de 1% inseamna 5,8 milioane de dolari
Ce inseamna insa detinerea unui pachet de 1% din actiuni la SIF Oltenia, spre exemplu?
Potrivit celor precizate de Tudor Ciurezu, director general adjunct si vicepresedinte al Consiliului de Administratie al SIF Oltenia, pentru un asemenea procent ai nevoie de cel putin 5,8 milioane de dolari. „SIF Oltenia are un capital social de 580 de miliarde de lei vechi, ceea ce inseamna 580 de milioane de actiuni la valoarea nominala de 1.000 de lei vechi. 1% inseamna 5,8 milioane de actiuni. Daca luam o valoare medie de tranzactionare pe piata de capital de 29.000 de lei vechi pe actiune, adica un dolar, inseamna 5,8 milioane de dolari“, a explicat Ciurezu.
Conform reglementarilor in vigoare, pragul maxim de 1% din capitalul social este restrictionat pentru fiecare persoana fizica sau juridica. In realitate insa, cei interesati pot detine pachete de 5%-10% prin actiuni concertate, cum, de fapt, se si intâmpla. In adunarile generale, votul unui actionar care detine 1% din actiunile SIF Oltenia echivaleaza cu votul a 5.800 de actionari care detin câte 1.000 de actiuni. Evident, la Adunarile Generale ale Actionarilor (AGA), acolo unde se iau deciziile importante, nu participa niciodata cei aproximativ sapte milioane de actionari de la SIF Oltenia. Nici macar 5.800, ci doar câteva sute. In consecinta, cei care detin pachete de 1% fac jocurile. Nu mai punem la socoteala cazurile de actiuni concertate, prin care acestia pot detine pachete mult mai mari.
Cum se poate controla SIF-ul
Dar ce inseamna actiuni concertate? Potrivit Legii pietei de capital (nr. 297/2005), prin persoane care actioneaza in mod concertat se intelege „doua sau mai multe persoane, legate printr-un acord expres sau tacit, pentru a infaptui o politica comuna in legatura cu un emitent“. Primul caz de actiune in mod concertat se refera la „persoanele implicate“. Astfel, acestea pot fi persoane care controleaza sau sunt controlate de catre un emitent ori se gasesc sub un control comun. Concret, daca persoane angajate la aceeasi societate cumpara, in nume personal, actiuni care, insumate, depasesc 1% din capitalul social al SIF, se prezuma ca ele ar putea fi determinate sa influenteze deciziile si politica societatii de investitii financiare conform dorintelor unui grup de interese. De asemenea, când societati diferite, controlate de unul sau un grup restrâns de oameni de afaceri, depasesc pragul maxim admis, se prezuma iarasi ca ar putea fi vorba de o actiune concertata. Al doilea caz de persoane implicate este mai explicit: persoanele care, direct sau indirect, participa la incheierea unui acord pentru exercitarea in comun a dreptului de vot, daca pot conferi o pozitie de control. Alte doua cazuri se refera la persoanele fizice din cadrul societatii emitente care au atributii de conducere ori control sau care pot numi majoritatea membrilor CA, pentru a-i influenta deciziile. In fine, un caz clasic se refera la sotii, rudele si afinii pâna la rangul al doilea ai persoanelor fizice mentionate anterior. De asemenea, se prezuma ca actioneaza concertat societatea-mama impreuna cu filialele sale sau filialele intre ele, o societate comerciala cu membrii consiliului sau de administratie si cu persoanele implicate, precum si aceste persoane intre ele.
Surse din piata au declarat ca, in cazul SIF Oltenia, prin actiuni concertate persoane influente detin 20% din capitalul social al societatii. Adica, acestia controleaza conform evaluarilor prezentate de Tudor Ciurezu active nete de 353 de milioane de euro calculate la nivelul lunii ianuarie 2006, la cele 234 de societati comerciale la care SIF Oltenia este actionar. Ramâne de vazut cum vor proceda cei care detin, concertat, peste pragul de 1% daca modificarile legislative vor fi adoptate.