7.6 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStatul renunta la angajatii de la AVIOANE

Statul renunta la angajatii de la AVIOANE

Aproape 2.500 de salariati din industria de aparare pot pleca acasa daca unitatile la care lucreaza nu vor mai avea comenzi.


Aproape 2.500 de salariati din industria de aparare nu vor mai avea salariile garantate de stat in acest an. Conform OUG nr. 95/2002 privind industria de aparare, in unitatile a caror activitate este intrerupta temporar din lipsa de comenzi sau contracte, o parte dintre salariati sunt pastrati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, pentru a asigura intretinerea, conservarea si paza intreprinderilor, cu salarii suportate de la bugetul de stat. Numarul angajatilor pentru care Ministerul Economiei si Comertului (MEC) garanteaza salariile a fost redus la sfârsitul saptamânii trecute cu 2.486, de la 5.583 de posturi, câte au fost aprobate pentru anul 2005. Cele 3.097 de posturi aprobate reprezinta aproximativ o treime din forta de munca inregistrata in anul 2004, ceea ce arata ca industria de aparare traverseaza o perioada financiara foarte grea. Cele mai multe reduceri de personal se inregistreaza in cadrul Companiei Nationale Romarm SA Bucuresti, unde vor fi pastrati 2.700 de salariati, cu 2.296 de posturi mai putin fata de anul 2005. Urmeaza SC AVIOANE SA Craiova – 300 de salariati (cu 150 mai putin comparativ cu anul precedent), Uzina Mecanica Orastie – 60 de salariati (cu 40 mai putin) si Uzina Mecanica Filiasi SA, care isi va pastra toti cei 37 de angajati. Cu toate ca alti 150 de salariati ai uzinei ramân fara „aparare“ in caz de lipsa de comenzi, liderul sindical al SC AVIOANE SA Craiova, Victor Peta, a spus ca in acest an nu poate fi vorba de disponibilizari, deoarece situatia economica a fabricii poate sustine salariile. „Hotarârea aceasta nu inseamna disponibilizari, ci doar ca statul garanteaza doar pentru 300 de angajati salariile in caz de lipsa de comenzi. De ceilalti trebuie sa se ocupe intreprinderea, care numara in prezent 694 de salariati. Cu acest numar de salariati, SC AVIOANE nu poate functiona ca fabrica“, a precizat Victor Peta.


Sfârsitul lui 2006, termen – limita pentru privatizari


MEC a definitivat documentatiile necesare pentru demararea procesului de vânzare a pachetelor de actiuni detinute de Compania Nationala Romarm SA la cinci dintre filialele sale, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei. Filialele care vor fi scoase la privatizare anul acesta sunt SC Arsenal Resita SA, SC Uzina Automecanica Moreni SA, SC ICPSP SA, SC METROM SA si SC Electromecanica Ploiesti SA. Ministerul intentioneaza ca, pâna la sfârsitul anului, sa privatizeze si celelalte 11 filiale ale CN Romarm SA. In ceea ce priveste judetul Dolj, in luna februarie a esuat a treia tentativa de privatizare a UM Filiasi SA, pentru care nu s-a aratat interesat nici un investitor. Reprezentantii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) au declarat recent ca uzina filieseana va fi scoasa din nou la privatizare. La SC AVIOANE SA Craiova, desi evaluarea uzinei si caietul de prezentare au fost refacute la sfârsitul anului trecut, MEC nu a publicat inca anuntul pentru vânzarea pachetului majoritar de actiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS