Pentru multi craioveni, crearea, intretinerea si cresterea capitalului sunt o sarcina destul de dificila, mai ales ca sumele plasate in depozite bancare isi pierd din puterea de cumparare din cauza inflatiei. Alternativa la acest tip de plasament este investitia intr-un fond mutual.
Fondul mutual este un instrument de investitie colectiva, prin care banii mai multor persoane sunt investiti pentru a-si atinge obiectivul declarat (cresterea agresiva a valorii unitatii de fond sau asigurarea unor venituri regulate si cu risc mic pentru investitori). Banii sunt investiti in valori mobiliare (actiuni, obligatiuni) sau generatoare de venituri (certificate de trezorerie, depozite bancare), astfel ca fondul mutual obtine venituri din dividende si din câstigurile de capital la actiunile depuse, cât si din dobânzile la depozite bancare sau la obligatiuni guvernamentale si certificate de trezorerie. Ulterior, aceste venituri sunt reinvestite si aduc, la rândul lor, un profit aditional.
Investitiile fondurilor mutuale n-au garantia statului
Nefiind garantate de stat, investitiile in fonduri mutuale prezinta riscul de a nu avea randamentul scontat sau chiar al pierderii partiale sau totale a investitiei initiale. Fondurile mutuale românesti sunt obligate sa-si calculeze un coeficient de risc minim de zero si maxim de sase. In general, cu cât riscul investitiilor e mai mare, cu atât potentialele câstiguri sunt mai semnificative.
Prin realizarea unui portofoliu de investitii, fondurile mutuale (majoritatea grupurilor financiar-bancare au lansat astfel de fonduri) reduc, dar nu elimina riscul. De aceea, obiectivele fondului, metodele de investitie, gradul de risc acceptat de fond si costurile investitiei, inscrise in prospectul fondului, trebuie sa fie compatibile cu strategia de investitie a investitorului. „Fondul de investitii Concerto investeste in categorii de active cu grad de risc diferentiat (minimum 50% instrumente monetare, maximum 30% actiuni si maximum 20% obligatiuni)“, a declarat Silviu Cirstea, purtator de cuvânt al BRD.
Cum se investeste si cum se câstiga din fonduri
Fondurile mutuale sunt instrumente de investitii atât pe termen mediu si lung (cele care investesc in actiuni), cât si pe termen scurt (fondurile ce investesc in instrumente bancare, obligatiuni de stat si efecte comerciale). „Fiecare investitor primeste un numar de unitati de fond ce este determinat de suma investita si de valoarea neta a unitatii de fond (NAV) din ziua plasamentului“, a adaugat Cirstea. Câstigurile investitorului intr-un fond mutual românesc provin din diferenta de suma obtinuta la vânzarea unitatilor de fond si pretul de cumparare al acesteia, unul din avantajele fondurilor fiind acela ca sunt extrem de lichide, astfel ca investitorii au oricând acces la banii lor. La vânzarea si rascumpararea unitatilor de fond, fondurile mutuale câstiga, la rândul lor, echivalentul comisionului, ce variaza intre 0% si 2,5%.
Potrivit estimarilor specialistilor, fondurile de actiuni pot avea intr-un an un randament de aproximativ 40%, fondurile diversificate, de 20-25%, fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix, de 8-9%, iar fondurile monetare, de 4-5%.
Tipuri de fonduri:
• fonduri monetare (se adreseaza investitorilor care nu doresc ca valoarea investitiei lor sa scada) – investitii in certificate de trezorerie emise de stat, efecte de comert emise de banci comerciale sau societati comerciale renumite cu scadenta medie de 90 de zile, depozite bancare;
• fonduri de venituri (se adreseaza investitorilor care au nevoie de niste venituri suplimentare regulate) – investitii in obligatiuni, actiuni comune emise de societati foarte bune si cu o politica de distribuire de dividende consistente si alte valori mobiliare care genereaza venituri ridicate, dar datorita scadentelor lungi sunt expuse la variatia valorii;
• fonduri de crestere (se adreseaza investitorilor care doresc ca valoarea investitiei lor sa creasca in timp) – investitii in actiuni de toate tipurile, obligatiuni convertibile si alte valori mobiliare a caror valoare se modifica sensibil in timp.