8.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljul ramâne fara vita-de-vie

Doljul ramâne fara vita-de-vie

Din pricina conditiilor meteorologice de anul acesta, productia de struguri din Dolj va fi mai mica cu 30-40% decât cea prognozata. Responsabil de situatie este gerul din februarie.


Conform statisticilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), la nivelul judetului Dolj, patrimoniul viticol este de aproximativ 12.500 de hectare, din care doua treimi vie hibrida. „Vita-de-vie din soiuri nobile este plantata pe o suprafata de peste 4.300 de hectare (numai 25 de hectare sunt plantate cu struguri de masa), iar 8.000 de hectare sunt plantate cu vii hibride“, a declarat Cristina Vladu, purtator de cuvânt al DADR Dolj.


In ciuda faptului ca suprafata cultivata cu vita-de-vie este destul de mare, exista si o tendinta de diminuare a patrimoniului viticol, mai ales ca in timp acestea imbatrânesc, iar infiintarea de culturi noi necesita cheltuieli destul de mari. In plus, având in vedere faptul ca viile rodesc abia dupa trei ani, investitia in vie este una pe termen lung. „Ca sa infiintezi un hectar de vita-de-vie sunt necesare in jur de 700 de milioane de lei. In ceea ce priveste lucrarile de intretinere, acestea costa aproximativ 45 de milioane de lei la hectar“, a spus Cristina Vladu. Potrivit acesteia, pentru a impulsiona producatorii agricoli sa cultive vita-de-vie, exista un proiect de lege potrivit caruia statul va sprijini cultivarea viei (dupa infiintare) cu 10% din valoarea investitiei. Pâna la aparitia legii, oltenii nu se prea inghesuie sa infiinteze suprafete cu vita-de-vie. In perioada 2001-2006, persoanele juridice au infiintat 162 de hectare de vie, iar persoanele fizice 18 hectare.


Productie de struguri cu 30 – 40% mai mica


In detrimentul patrimoniului viticol au lucrat anul acesta si conditiile meteorologice. Potrivit estimarilor specialistilor, din pricina gerurilor din februarie si martie, productia de struguri de anul acesta va fi diminuata cu pâna la 30-40%, chiar daca proprietarii au declarat pâna acum o suprafata calamitata doar de 0,4% din suprafata totala. „Pâna in prezent, la DADR Dolj au fost raportate ca fiind calamitate 50 de hectare de vita-de-vie“, a spus Cristina Vladu.


La acestea se adauga peste o mie de hectare de vita-de-vie aflate deja in declin – suprafetele sunt fie nelucrate, fie deteriorate. „In prezent, suprafata cultivata cu vita-de-vie aflata in declin se ridica la aproximativ 1.500 de hectare“, a adaugat purtatorul de cuvânt DADR Dolj.


Podgoriile Doljului


In prezent, in Dolj avem trei podgorii – Podgoria Dealurile Craiovei (cu centrele viticole: Banu Maracine, Bradesti si Brabova), Podgoria Sadova-Corabia (cu centrele viticole: Dabuleni si Tâmburesti) si Podgoria Calafat (cu centrele viticole: Poiana Mare, Cetate) – si un centru viticol independent la Segarcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS