9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPesta omoara porcii românesti

Pesta omoara porcii românesti

De trei ani, in România nu se mai vaccineaza antipesta porcii din gospodariile populatiei, iar cei din complexurile industriale, de la 1 ianuarie 2006. Interzicerea vaccinului s-a facut inainte de eradicarea bolii, fapt pentru care pesta a reizbucnit in 33 de judete. In cinci comune din Dolj s-au inregistrat noua focare active de pesta porcina.


Dupa interzicerea vaccinurilor antipesta porcina in gospodariile populatiei si in complexurile industriale, boala a reizbucnit tocmai când România trebuie sa prezinte oficialilor europeni strategia de eradicare a pestei. Din cei 4,5 milioane de porci crescuti in România, 2,5 milioane sunt crescuti in gospodariile populatiei. Specialistii sustin ca pentru gospodariile taranesti sa fie reintrodusa vaccinarea, in timp ce complexurile comerciale sa-si asume, pe proprie raspundere, vaccinarea sau nevaccinarea. Acest sistem ar urma sa fie mentinut cel putin doi ani, pâna când se rezolva patru probleme esentiale, care compromit orice sistem de monitorizare: identificarea animalelor si inregistrarea tuturor exploatatiilor, biosecuritatea cresterii, controlul circulatiei animalelor si ecarisarea teritoriului. Veterinarii sustin reintroducerea vaccinului antipesta bazându-se pe statisticile care spun ca, in timp ce in anul 2001 se inregistrau 13 cazuri de pesta porcina, in 2005, la doi ani dupa renuntarea la vaccin in gospodariile populatiei, numarul cazurilor de imbolnaviri a crescut la 1.283, iar in 2006 s-au constatat 7.798 de porci infestati in 33 de judete ale tarii. Strategia nationala antipesta care va trebui prezentata oficialilor europeni costa anual 70 de milioane de euro si pare a fi ineficienta atâta timp cât interzicerea vaccinarii s-a facut inainte de eradicarea bolii, la presiunea oficialilor europeni. Cât timp carnea se transporta de colo-colo in portbagaj, iar porcii sunt crescuti lânga gropile de gunoi ale marilor orase, nu poate fi vorba de un control al pestei. Abia de monitorizare. Din cauza pestei porcine, România nu poate exporta nici un gram de carne de porc viu in Uniunea Europeana. Exporturile ar fi posibile doar dupa trecerea a sase luni de când nu am mai inregistrat nici un focar, lucru aproape imposibil in conditiile actuale.


Interzicerea vaccinarii, masura nechibzuita


In judetul Dolj, cinci localitati inregistreaza focare active de pesta porcina. Unirea are cinci focare de pesta, Catane, Cioroiasi, Calafat si Hunia câte unul. Pentru porcii depistati cu pesta si sacrificati statul a acordat 1,3 milioane de euro despagubiri. „Avem cinci comune unde se inregistreaza focare de pesta porcina. Interzicerea vaccinarii impotriva pestei nu a fost o masura chibzuita pentru ca, la data când s-a hotarât, boala nu era eradicata. Boala apare in special in gospodariile populatiei, iar noi avem obligatia de a sacrifica animalele. In conditiile in care toata lumea stie conditiile in care taranii români isi cresc porcii, nici macar nu se poate vorbi despre masuri de biosecuritate. Daca vom continua asa, in câtiva ani porcii crescuti in gospodariile populatiei vor disparea. Nu mai vorbesc de exportul de carne vie care nu se va face in România practic niciodata sau poate doar dupa ce vom sacrifica toti porcii si de la ultimul focar inregistrat vor trece sase luni, timp in care nu va mai aparea alt animal bolnav“, a declarat Costica Retea, directorul adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare Dolj.


Cu cadavrele in batatura


Pe lânga aceasta, Legea nr. 73/2006 obliga toate consiliile locale sa faca si contracte cu una dintre firmele care au câstigat operatiunea de ecarisare la nivel de tara. In Dolj nu sunt mai mult de zece consilii locale care au astfel de contracte. „Greutatea consiliilor consta in faptul ca firma de ecarisaj nu vrea sa ridice animalele moarte decât daca si consiliul asigura camera frigorifica pentru animalul mort. Or, cine poate asigura acest lucru?“, se intreaba dr. Costica Retea. Se pare ca unul dintre costurile intrarii in Uniunea Europeana il plateste zootehnia. Dupa gripa aviara care a distrus puiul românesc, urmeaza pesta porcina care ne lasa fara porcul de Craciun si, in caz ca metoda nu da roade, ar putea aparea, eventual, boala vacii nebune care va decima bovinele, in asa fel incât dupa aderare riscam sa devenim vegetarieni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS