9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiova metropolitana vrea banii UE

Craiova metropolitana vrea banii UE

Primarii din Craiova si localitatile invecinate au stabilit deja sa aloce sume importante pentru bugetul din 2007 necesare studiilor de fezabilitate prin care vor face proiecte pentru a accesa fonduri structurale UE. Reabilitarea strazilor si a retelelor de utilitati figureaza printre prioritatile primarilor.


Primarii localitatilor care vor face parte din viitoarea Zona Metropolitana Craiova au inceput deja sa prevada in proiectele de buget pe 2007 sume destinate intocmirii de studii de fezabilitate pentru accesarea de fonduri structurale UE. Reprezentantii Primariei Craiova si ai mai multor localitati limitrofe (Podari, Isalnita, Simnicu de Sus, Ghercesti, Pielesti, Breasta, Malu Mare, Bucovat, Mischii si Cârcea) au participat recent la o intâlnire cu specialistii Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) 4 Sud-Vest Oltenia, pentru a identifica o lista de prioritati care s-ar putea transforma in proiecte cu finantare UE. „Prin Programul Operational Regional (POR) vor fi finantate de UE anumite tipuri de proiecte. Aici avem componenta de infrastructura destinata mediului urban. Noi avem deja un portofoliu de prioritati strânse de la primari si ne-am gândit sa facem o corelare intre acestea si programele de finantare. 98% din fondurile necesare ar putea fi asigurate de UE“, a precizat Dorian Delureanu, sef Serviciu dezvoltare si evaluare proiecte in cadrul ADR 4 Sud-Vest Oltenia. Recomandarea specialistilor ADR a fost ca primariile sa-si prevada deja in bugetele pe 2007 fonduri pentru realizarea de studii de fezabilitate (SF), pentru a sti cu exactitate de ce sume este nevoie pentru investitii. Centralizarea situatiei indica posibilitatea realizarii a 26 de proiecte de investitii, dintre care 14 cu interventii directe in zona metropolitana, cu o valoare cumulata de 321 de milioane de euro, in mai multe sectoare, cum ar fi: transporturi (95 de milioane de euro), mediu (80 de milioane de euro), infrastructura de afaceri (26 de milioane de euro), infrastructura urbana (75 de milioane de euro), infrastructura de turism (15 milioane de euro), infrastructura educationala (10 milioane de euro) si infrastructura sociala si de sanatate (20 de milioane de euro).


Prima etapa ar consta insa in depunerea a 24 de studii de specialitate si studii de fezabilitate pentru zona metropolitana. „Sunt 27 de teme majore pentru Craiova si zonele limitrofe. Noi le-am prezentat temele si sursele de finantare si ramâne ca primarii sa-si stabileasca proiecte in functie de prioritatile localitatilor. Pentru aceasta, trebuie sa existe parteneriat intre Craiova si comunele invecinate. Am stabilit sa mai avem o intâlnire cu reprezentantii localitatilor, de principiu inainte de 15 decembrie“, a spus Marilena Bogheanu, director ADR 4 Sud-Vest Oltenia. Iata si câteva idei de proiecte care ar putea fi finantate din fondurile UE: centura de sud a Craiovei, alimentare cu apa si canalizare in zonele in care nu exista, introducerea unui sistem automat de monitorizare a retelelor de alimentare cu apa si termoficare in zonele existente, regenerarea urbana in zona istorica a Craiovei (in zona strazilor Lipscani, România Muncitoare, Oltet, Unirii etc.), introducerea sistemului de colectare diferentiata a deseurilor menajere, extinderea Parcului Industrial Craiova pâna la 100 de hectare, reabilitarea de cladiri si baze sportive (inclusiv a stadionului „Ion Oblemenco“), dar si construirea unor facilitati noi (bazin olimpic acoperit si ulterior campus sportiv in zona Ciuperca).


Bani de la buget pentru SF-uri


Primarii din localitatile limitrofe Craiovei spun ca deja s-au gândit sa studieze posibilitatea punerii in practica a unor proiecte. „Vrem sa alocam cât mai multi bani de la buget pentru studii de fezabilitate. Ne-am gândit la 1-1,5 miliarde de lei. Prioritatile cu introducerea retelelor de gaze si apa le-am rezolvat, vrem acum sa facem studii pentru introducerea canalizarii. De asemenea, vrem sa propunem proiecte pentru asfaltare de drumuri, reabilitarea caminului cultural si a scolilor“, a spus Valerica Pupaza, primarul localitatii Cârcea. „Am vorbit cu colegii sa repartizam pentru studii de fezabilitate 800 de milioane – un miliard de lei. Prioritatea numarul unu ar fi un proiect de asfaltare a satului Preajba (având in vedere ca este o zona turistica), la care s-ar adauga extinderea sistemului de canalizare“, a afirmat, la rândul sau, Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare.


Primarul craiovean Antonie Solomon sustine ca orasul are deja un plan de dezvoltare urbanistica pe termen lung, realizat de specialisti. „Strategia de dezvoltare trebuie gândita pe termen lung. Vom vedea la sedinta din aceasta luna câti bani vom aloca pentru studii de fezabilitate. Pentru dezvoltarea metropolitana, trebuie sa ne punem de acord si cu primarii localitatilor invecinate, pentru ca ei fara mine nu pot face nimic. Daca vor, le dau eu specialisti care sa-i ajute la intocmirea de proiecte“, a spus Solomon.


Primaria Craiova are o intreaga lista de prioritati pentru 2007, ramâne insa de vazut si in ce masura acestea se vor materializa. Unul dintre sectoarele luate in calcul priveste infrastructura de afaceri, care presupune studii de fezabilitate pentru un incubator de afaceri, a unui parc tehnologic si a unui centru expozitional.


Alt sector se refera la dezvoltarea infrastructurii de turism, prin reamenajarea obiectivelor din Parcul „Nicolae Romanescu“. Poate unele dintre cele mai importante proiecte privesc reabilitarea infrastructurii de transport si utilitati. Printre acestea se numara reabilitarea liniei de tramvai, a bulevardului „Nicolae Titulescu“ si a strazii Potelu, precum si modernizarea canalizarii in cartierele Romanesti, Bariera Vâlcii si Lascar Catargiu. In fine, printre sectoarele trecute ca prioritati pe lista se numara reabilitarea infrastructurii de educatie si de sanatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS