6.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriPretul gazului nu va creste mai mult decât inflatia

Pretul gazului nu va creste mai mult decât inflatia

Ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, considera ca Petrom nu va majora, in acest an, pretul la gaze peste procentul de 14% anuntat de autoritati. „In opinia mea, compania Petrom nu are nici o justificare sa creasca pretul la gaze. Pentru pretul gazelor din productia interna noi am dispus o crestere de pâna la 14%. Peste asta nu vad ce alt argument ar avea Petrom“, a declarat ministrul economiei.


In toamna anului trecut, Petrom a impus companiilor de distributie preturi peste nivelul calculat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale pentru gazele din productia interna. Aceasta crestere a dus la majorarea tarifelor finale la gazele naturale cu aproximativ 8,5%, incepând cu jumatatea lunii noiembrie 2006. Ministrul a calificat, totodata, compania Petrom ca fiind un partener rezonabil. „Din clipa in care am devenit ministrul economiei, am avut in Petrom un partener pe care as putea sa-l calific drept rezonabil, care este dispus sa colaboreze inclusiv la crearea fondului social“, a spus Vosganian.


Oficialul MEC anticipeaza ca in acest an preturile finale ale gazelor naturale nu vor cunoaste o crestere mai mare decât inflatia. Conform scenariilor BNR, rata medie a inflatiei se va situa in acest an la aproximativ 4,3%, tinta fiind de 4%, cu un interval de variatie de un punct procentual in plus sau in minus. „Eu as dori ca Ministerul Economiei si Comertului sa nu fie in acest an subiect de dezbatere in legatura cu cresterea preturilor la utilitati. Totul depinde de MEC. Nimeni nu este singur pe piata si, daca noi avem in administrare Romgaz, piata se creeaza dupa preturile practicate de aceasta companie, iar Petrom nu poate sa-si stabileasca o politica proprie de preturi“, a adaugat Vosganian.


Statul are control limitat asupra preturilor


Petrom este al doilea mare producator de gaze naturale, la distanta mica de Romgaz. Potrivit datelor companiei, o cantitate de circa patru miliarde de metri cubi din productia totala de gaze a Petrom, de sase miliarde de metri cubi, este vânduta pe piata libera. Actionarul majoritar al Petrom este compania austriaca OMV, care detine o participatie de 51%. Statul român, prin AVAS, controleaza un pachet reprezentând 30,86% din capitalul social al Petrom. Statul detine, prin MEC, si 85% din titlurile Romgaz. Potrivit legislatiei care reglementeaza sectorul gazelor, preturile sunt stabilite in functie de piata. Statul are dreptul, totusi, sa intervina asupra acestora, in anumite situatii. Desi autoritatile române au convenit cu reprezentantii CE un grafic de crestere esalonata a preturilor la gazele naturale din productia interna, acest calendar nu ii poate obliga pe producatori sa respecte aceste preturi.


Guvernul a anuntat, la finalul anului trecut, ca intentioneaza sa infiinteze un fond de ajutor social pentru consumatorii casnici de gaze, la care companiile din energie ar urma sa contribuie financiar pentru subventionarea unei parti din factura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS