4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024

Bani din pantofi

O fabrică de încălţăminte ori o secţie, în cazul unei investiţii mai mici, este o afacere care îţi poate aduce profit. Poţi lucra atât pentru piaţa locală, cât şi pentru export. Un volum de producţie suficient îţi poate aduce profit cât să cumperi un apartament în Craiova în fiecare an.

O problemă de care te loveşti în cazul investiţiei într-o secţie sau o fabrică de încălţăminte este găsirea oamenilor calificaţi în domeniu. Personalul calificat, ca şi în alte domenii de producţie, se găseşte foarte greu din cauza faptului că nu mai există cursuri în acest sens. Calificarea se poate face numai lucrând în domeniu.
Procesul de fabricare implică o serie de utilaje pe care le poţi cumpăra chiar şi la mâna a doua, pentru a scădea costurile. Mai întâi ai nevoie de o ştanţă pentru fabricarea feţelor de încălţări, o maşină de subţiat şi cinci maşini de cusut. A doua parte a procesului tehnologic necesită o presă care să lipească feţele de tălpile încălţărilor, un cuptor care să activeze lipiciul, un utilaj de pus tocuri şi, eventual, un polizor. O secţie de încălţăminte poate fi amenajată în aproape 300 de metri pătraţi şi cere în jur de 20 de oameni pentru a funcţiona la capacitate.
Calapoadele de plastic, folosite pentru a da forma încălţărilor, presupun alt cost pe care trebuie să îl iei în considerare. Se pot achiziţiona de la fabrici de profil din Lugoj, Timişoara sau Bucureşti, iar în funcţie de cantitatea pe care o comanzi şi calitatea produselor în sine, preţul lor variază între şase şi 25 de euro. Pentru a produce cel puţin o sută de perechi de încălţări pe zi trebuie să investeşti în utilaje 18.000 – 20.000 de euro. Despre profit poţi vorbi de la 100 de perechi de încălţăminte fabricate pe zi, producătorii craioveni din domeniu apreciind că sub această cantitate producţia nu este rentabilă.

Profit şi posibilităţi

Moda impune schimbarea modelelor de încălţăminte, astfel că trebuie să ţii pasul cu noutăţile din domeniu şi să reorientezi producţia spre noi modele pentru a fi prezent pe piaţă cu un produs competitiv. Un program de execuţie tehnică a modelului te poate ajuta să determini cu exactitate toate etapele ce trebuie parcurse în procesul tehnologic. Programul este pe calculator, iar achiziţia, deşi ridicată ca şi cost, se amortizează pe termen lung prin reducerea timpului afectat schimbării modelelor din producţie. O sută de perechi produse pe zi echivalează cu aproximativ 20.000 de perechi anual, scoţând din calcul „lunile moarte“. La un preţ de 700 de mii de lei vechi pentru o pereche de încălţăminte de calitate, cifra de afaceri se ridică la aproximativ 14 miliarde de lei vechi, echivalentul a puţin peste 400.000 de euro anual. În general, profitul în producţie înseamnă 10% din cifra de afaceri anuală.
De asemenea, alt domeniu accesibil, o dată pusă la punct o secţie de fabricare a încălţămintei, este comerţul. Deschiderea unui punct comercial sau colaborarea cu alţi producători îţi poate aduce profit suplimentar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS