8.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAcţiuni furate la Electroputere

Acţiuni furate la Electroputere

Dacă aveţi certificate de acţionar la Electroputere emise în cadrul programului de privatizare în masă, ar fi bine să verificaţi dacă nu vi le-a vândut cineva fără ştirea dumneavoastră. Asta i s-a întâmplat unei persoane din Filiaşi, care s-a trezit fără 1.750 de acţiuni, dispărute misterios cu ajutorul unei societăţi de valori mobiliare din Bucureşti. Paguba: aproximativ 40 de milioane de lei.

Certificatul de acţiuni în original nu mai este o garanţie că o persoană deţine acţiuni la o societate comercială. Haiducii perioadei de pionerat a pieţei de capital au profitat din plin de lacunele legislative şi au furat acţiuni aducând mii de oameni în pragul disperării. Viorel Cimpoeru din Filiaşi şi soţia lui au simţit pe pielea lor cum e să fii proprietarul unei hârtii fără valoare. „Am auzit, la un moment dat, că se fură acţiuni de la Electroputere prin intermediul societăţilor de valori mobiliare. M-am speriat şi m-am interesat la autorităţile din Bucureşti şi la Electroputere. Aşa am aflat că am rămas cu buza umflată. Cineva vânduse fără ştirea mea, prin intermediul SVM Inter Trust, cele două certificate de acţionar încă din 1998, iar eu am crezut în toţi aceşti ani că sunt proprietar“, a spus cu năduf Cimpoeru, un domn între două vârste.

Acţiuni cu bucluc

Acesta şi soţia lui, Ioana, au primit iniţial fiecare un certificat cu 35 de acţiuni la o valoare nominală de 25.000 de lei vechi. Ulterior, numărul acţiunilor a crescut la 875 prin scăderea valorii nominale la 1.000 de lei. Câţiva ani nu s-au mai interesat de soarta acţiunilor, mai ales că Electroputere nu evolua spectaculos la bursă. Anul trecut, cei doi au cerut Bursei de Valori Bucureşti şi Registrului unde era depusă lista cu acţionarii Electroputere să le emită extrasul de cont, dar nu au primit nici un răspuns. Disperaţi, au cerut ajutorul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, forul care supraveghează activitatea SVM-urilor. Răspunsul i-a năucit. „Ca răspuns la adresele dumneavoastră (…) situaţia este următoarea: 875 de acţiuni deţinute de d-nul Cimpoeru Viorel la Electroputere au fost vândute pe 3.04.1998 prin intermediul SVM Inter Trust SA“, se arată în adresa Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Aceeaşi soartă au avut-o şi acţiunile soţiei sale, vândute însă trei zile mai târziu. Coincidenţă sau nu, vânzarea a avut loc la doar două săptămâni după ce Electroputere trimisese lista cu acţionari Registrului Român al Acţionarilor din Bucureşti. Comisia a mai precizat că SVM-ului care a intermediat tranzacţia i-a fost retrasă autorizaţia de funcţionare în anul 2000, fără să spună care a fost motivul. „Nu avea cine să vândă acţiunile deoarece certificatele în original au fost tot timpul la mine. Le am şi acum. Am discutat şi cu poliţia, şi cu procurorii şi mi-au zis că nu am altă soluţie decât să-i dau în judecată pe brokeri, dar ce, eu am bani să mă judec nu ştiu câţi ani? Sunt om modest“, a spus Viorel Cimpoeru.

Sesizări cu nemiluita

Reprezentanţii CNVM contactaţi de GdS au recunoscut ieri că au primit sute de astfel de sesizări, au spus că ei trimit dosarele la poliţie pentru cercetări. „Vin sesizări de la cei care au primit cupoane de privatizare. Numai anul trecut am primit peste 700. Firma căreia i s-a retras autorizaţia, Inter Trust SA avea sediul în Bucureşti şi mai multe puncte de lucru în ţară“, a declarat purtătorul de cuvânt al CNVM, Luminiţa Ciocan. La rândul lor, brokerii din Craiova spun că vânzarea ilegală a unor acţiuni era posibilă înainte de anul 2.000 din cauza carenţelor legislative. „Atunci te duceai cu o copie după buletinul cuiva şi era suficient. Nu-ţi cerea nimeni codul numeric personal. Să nu uităm că se vindeau şi la colţul străzii certificatele de acţionar“, a declarat un broker craiovean, sub protecţia anonimatului. Nici conducerea Electroputere nu este străină de dispariţia acţiunilor. „u fost mai multe cazuri de acest gen. Vom face verificări zilele următoare“, a spus Cornel Mondea, directorul Electroputere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII