Mii de ţărani-fermieri se îngrămădesc în fiecare zi la centrele APIA din Dolj pentru a intra în posesia cupoanelor de subvenţionare a culturilor. Pentru că situaţia proprietăţii terenurilor este încurcată, oamenii trebuie să vină de mai multe ori la centre pentru a putea să depună dosarele pentru subvenţionare.
Centrului APIA Calafat îi sunt arondate 16 comune, din care mii de fermieri vin pentru a intra în posesia cupoanelor de subvenţionare a culturilor de toamnă. Calafatul a devenit un fel de Maglavit de pe vremea lui Petrache Lupu, în fiecare zi, la porţile centrului postându-se sute de ţărani treziţi din puterea nopţii pentru a fi primii la împărţeală. „Aici, joi, vineri şi sâmbătă se dau cupoane, în rest se primesc dosarele cu cererile de subvenţie. Noi suntem din Ciupercenii Noi şi am venit de la 3 de dimineaţă ca să ne scriem pe listă“, a spus Maria Matea.
„Eu sunt Ică de la Maglavit şi am venit de trei ori la Calafat până am reuşit să depun dosarul. De fiecare dată îmi spuneau că mai trebuie o hârtie. Acum sunt de la 4 jumătate la centru. O să iau cupoanele şi nu ştiu de unde să iau sămânţa de grâu, că nu se găseşte nicăieri. Aştia care vând sămânţă au început cu 18.000 de lei pe kilogram, iar acum cer 24.000 de lei. Până când se va termina semănatul, o să ajungă kilul de grâu de sămânţă 30.000 de lei şi nu ne ajung cupoanele să cumpărăm!“, a spus Aurel Ică din Maglavit.
Din cele 16 comune arondate centrului Calafat au venit până acum aproximativ 5.000 de cereri de subvenţionare, majoritatea fiind rezolvate.
Subvenţia nu ajunge pentru sămânţa de grâu
Centrul APIA Băileşti are tot 16 comune arondate, iar situaţia nu diferă de cea de la Calafat. Ţăranii-fermieri vin cu noaptea în cap, fac liste de ordine şi aşteaptă ore în şir ori să-şi depună dosarul, ori să-şi ia cupoanele. Toţi micii proprietari se plâng că sămânţa este foarte scumpă, ultimul preţ vehiculat la poarta centrului fiind de 27.000 lei/kg. Castelia Moreanu, şefa Centrului APIA Băileşti, a dispus ca, în fiecare zi, până la ora 13.00 să fie primite cereri şi dosare pentru subvenţie, iar după această oră să se distribuie cupoanele. Cei mai mulţi oameni solicită ca inspectorii APIA să se deplaseze în comune, pentru că ar fi mult mai uşor şi în acest fel s-ar evita nenumăratele drumuri făcute de miile de ţărani în Băileşti.
„Nu putem să ne deplasăm la comune, pentru că nu ne lasă UE. Polonia şi Cehia au făcut aşa şi au fost suspendate plăţile. Este greu, dar trebuie să facem ce spune legea. Din cauza multor încurcături cu proprietăţile, sunt tot felul de situaţii şi, pentru a lămuri lucrurile, cerem tot felul de documente. Oamenii se plâng că este grâul scump, adică 17.000 de lei pe kilogram, şi au dreptate pentru că la acest preţ subvenţia nu le mai ajunge să-şi cumpere grâul de sămânţă pentru un hectar“, a spus Castelia Moreanu.
Două cereri dintr-o comună
Centrul APIA Segarcea pare un pic mai liniştit, nefiind asaltat de proprietarii de terenuri. Savel Grădinaru, şeful centrului APIA, spune că toate comunele arondate centrului au fost planificate pe zile şi nu se întâmplă decât rareori ca oamenii dintr-o comună să vină în altă zi decât cea care le-a fost repartizată. „Chiar dacă vin peste programare, tot le rezolvăm dosarele, pentru că unii sunt aşa de bătrâni de nici nu mai pot sta în picioare. Avem doar un caz mai deosebit, la Măceşu de Jos, de unde în zece zile nu au venit decât două cereri de subvenţie. Oamenii nu-şi plătesc impozitele către primărie şi nu pot obţine certificatul fiscal. Nu ştiu cum se va rezolva situaţia acolo“, a spus Grădinaru. După ce-şi iau cupoanele, oamenii fac alte drumuri pentru a căuta sămânţa de grâu, care a dispărut ca prin minune din tot judeţul.
Primarii care ar fi trebuit să se îngrijească să contacteze distribuitori de sămânţă, care să fie dispuşi să o transporte în localităţi, n-au făcut decât pe ici pe colo aşa ceva, în majoritatea cazurilor ţăranii alergând bezmetici după câteva kilograme de grâu. Ei au rămas la mâna speculanţilor, care, profitând de neputinţa fermierilor, au mărit preţul sămânţei până aproape de 30.000 de lei, fapt ce va crea un fenomen periculos: acela de a renunţa la semănat şi a returna în primăvară cupoanele pentru care au stat la coadă atâtea ore, acum în toamnă!