2.9 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024

Serviciu cu ora

Pauzele lungi şi dese nu vor mai fi cheia marilor succese pentru angajaţi, ci vor însemna mai puţini bani la salariu, dacă plata se va face pe oră, şi nu pe lună ca până acum. Orele suplimentare nu vor mai fi plătite dublu, iar angajaţii ar putea lucra mai puţine ore pe zi. Acestea sunt câteva dintre schimbările de toamnă pe care patronatele şi sindicatele le pregătesc angajaţilor.

După numeroase negocieri, sindicatele şi patronatele au fost de acord ca plata angajaţilor să nu se mai facă pe lună, ci pe oră. Adică, angajaţii vor fi plătiţi în funcţie de orele pe care le lucrează. Dacă reprezentanţii agenţilor economici doljeni consideră că această reglementare va duce la creşterea productivităţii şi angajaţii vor deveni mai eficienţi şi mai responsabili, sindicaliştii susţin că salariaţii sunt în dezavantaj. „Această reglementare ar eficientiza calitatea muncii şi rapiditatea în execuţie. S-ar elimina pierderile pe care agenţii economici le suferă din cauza pauzelor foarte dese pe care le fac angajaţii. Pauze pentru masă, pentru ţigară, pentru cafea, pentru mersul la toaletă. Dacă ar fi plătiţi pe oră, le-ar mai reduce. La sfârşitul lunii angajatul ştie exact ce salariu trebuie să ia, iar angajatorul cât trebuie să îi dea“, a explicat Valentin Cristea, preşedintele Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CLIMM) Craiova.

Angajaţii, în dezavantaj

Plata pe oră îi dezavantajează însă pe angajaţi, care nu vor mai fi plătiţi dublu pentru orele suplimentare. „Patronatele cer reducerea orelor de lucru ca să nu mai plătească un salariu mai mare. Urmăresc să nu mai plătească dublu nici orele suplimentare pentru care angajatul depune un efort dublu. De fapt, despre acest lucru este vorba deoarece plata cu ora a fost dintotdeauna în contractul colectiv de muncă“, a precizat Marinela Didu, preşedinta Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România Dolj.

În negocieri pentru salariul minim

Potrivit Codului Muncii, în România, săptămânal, timpul de lucru normal este de 40 de ore, la care se pot adăuga maximum opt ore. Rezultă o durată de 160 de ore pe lună a programului de lucru normal. Salariul lunar se va împărţi la 160 şi va rezulta cel orar, propus de patronate. Spre exemplu, dacă în 2008 se va stabili ca salariul minim lunar pe economie să fie de 600 de lei, cel orar va fi de 3,75 lei/oră la un muncitor necalificat. Pentru angajaţii cu studii superioare, unde venitul lunar ar fi, în acest caz, de 1.200 de lei, salariul orar calculat ar fi de 7,5 lei/oră. Sindicatele care sunt încă în negocieri cu patronatele cer ca valoarea lunară a salariului minim pe economie să crească la 540 de lei, în timp ce patronatele s-au aratat de acord doar cu o majorare de până la 480 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII