Anul 2007 a fost agitat din punct de vedere imobiliar, mai ales că, după creşterea spectaculoasă de la sfârşitul lui 2006, în primele luni ale acestui an, piaţa imobiliară a îngheţat.
Anul 2007 a fost, potrivit specialiştilor, unul cât se poate de agitat, dar cu multe realizări. „S-au schimbat normele de creditare ale băncilor, iar clienţii au înţeles importanţa creditelor bancare imobiliare“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic. Potrivit acestuia, 2007 a fost un an bun.
Totuşi, piaţa imobiliară a stat sub semnul scumpirilor. „Piaţa a fost caracterizată de creşteri repetate de preţ“, a explicat Bibina Dică, directoarea agenţiei imobiliare BirosImob. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi specialişti din domeniul imobiliar. „Preţurile au crescut foarte mult. Pe anumite sectoare – terenuri, de exemplu -, acestea au cunoscut creşteri şi de 120%. La imobile însă, creşterile au variat între 40 şi 75%. S-a făcut o diferenţiere clară de preţ între apartamentele cu trei şi patru camere şi celelalte“, a spus Nicu Răduţ. Acesta a explicat că scumpirile terenurilor au fost încurajate de marii investitori. „La terenuri nu există încă o creştere logică. La imobile însă nu au existat majorări bruşte. Preţurile au crescut în primăvară şi în toamnă, odată cu mărirea cererii“, a adăugat Nicu Răduţ.
Aderarea la UE a scumpit imobilele încă din 2006
Scumpirile de anul acesta au fost precedate de cele generate de aderarea României la UE, scumpiri speculative înregistrate încă de la sfârşitul lui 2006. Dacă în toamnă preţurile creşteau în medie cu aproximativ 10%, în 2006, acestea s-au dublat. „În ultimele luni, preţurile la imobile au crescut foarte mult, chiar cu 20-25%“, declara Nicu Raduţ, la sfârşitul lunii noiembrie 2006. La momentul respectiv, creşterea a fost influenţată de o mărire considerabilă a cererii în raport cu oferta, care, spre sfârşitul anului, devenise aproape inexistentă. „În perspectiva aderării României la UE, 95% dintre clienţi au retras imobilele sau terenurile de la vânzare“, explica atunci unul dintre agenţii imobiliari ai agenţiei Colosseum.
2007 a debutat cu îngheţ pe piaţa imobiliară
Anul 2007 a început cu un îngheţ al pieţei imobiliare din Craiova. În afară de oferta deficitară, la această situaţie au contribuit şi noile reglementări ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Potrivit acestora, proprietarii de apartament care aveau neşansa să locuiască într-un bloc fără cadastru trebuia, în cazul în care doreau să vândă apartamentul, să suporte cheltuielile atât pentru cadastrul locuinţei, cât şi pentru cel al blocului.
Normele BNR şi venirea Ford au generat scumpiri
Piaţa s-a dezvoltat însă odată cu venirea primăverii, când au crescut uşor şi preţurile, pe fondul zvonului că BNR urma să renunţe la limita gradului de îndatorare. „Piaţa a început să reacţioneze de la apariţia acestor zvonuri. Estimez o creştere de până la 10% pe fondul creşterii numărului de contractanţi de credite imobiliare“, declara, la începutul lunii martie, Niculina Otovescu, directoarea agenţiei imobiliare Bela.
Acesta nu a fost însă singurul zvon care a dat plusvaloare imobilelor, venirea Ford în Craiova încurajând, la rândul ei, creşterea preţurilor. „Există o tendinţă de a ridica preţurile în zona din apropierea fabricii, unde se ştie că vor construi firmele ce asigură aprovizionarea Ford“, explica, la sfârşitul lunii septembrie, Valeriu Onescu, directorul Agenţiei Rai Imobiliare. Terenurile pretabile pentru construcţii din zona Metro – Cârcea, cu utilităţi şi cu ieşire la stradă sau aproape de drumurile principale, au înregistrat creşteri de 20-25%, la care a contribuit şi apariţia creditelor flexibile în piaţă.