18.1 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFondul Proprietatea dă startul la cuponiadă

Fondul Proprietatea dă startul la cuponiadă

Printr-o hotărâre a guvernului, acţionarii îşi pot vinde acţiunile înainte de listarea fondului la bursă. Rechinii pieţei stau cu ochii pe micii acţionari, care nu au un barometru pentru ceea ce se cheamă „preţul zilei“.

Guvernul a adoptat la mijlocul săptămânii trecute o hotărâre prin care acţionarii Fondului Proprietatea (FP) îşi pot vinde titlurile înainte de listarea fondului la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Aceştia îşi pot vinde acţiunile conform regulilor stabilite de Legea societăţilor comerciale. Cesiunea parţială sau totală a acţiunilor între acţionari sau terţi se va face în condiţiile prevăzute de lege. Analiştii pieţei dau ca sigură listarea FP la bursă în prima jumătate a anului 2008. Până atunci însă, continuă depunerea şi analizarea dosarelor de despăgubire. Ultimele date indică faptul că numărul acţionarilor persoane private ajunsese doar la 3.028, reprezentând 11,26% din capitalul social al fondului. Anul acesta, au primit dividende 357 de acţionari. Trebuie spus că, odată cu crearea cadrului de vânzare a acţiunilor înainte de listarea FP la bursă, se dă naştere la o nouă cuponiadă.

Gheorghe Celea, directorul Oficiului Registrului Comerţului (ORC) Dolj, a explicat cum se pot vinde acţiunile potrivit legii societăţilor comerciale. „La societăţile comerciale cu răspundere limitată, părţile sociale se pot înstrăina numai prin ORC. La societăţile comerciale pe acţiuni nelistate la bursă, dovada proprietăţii se face prin registrul acţionarilor, ţinut la societate. Înscrierea acţionarilor la ORC nu este obligatorie, de aceea noi nu avem întotdeauna informaţii legate de acţionariatul acestor societăţi. La SA-urile listate la bursă, dovada proprietăţii se face prin extrasul de cont de la Depozitarul Central. În mod normal, la vânzarea de acţiuni prima ofertă se face coacţionarilor, apoi unor persoane din afara firmei. Legea prevede dreptul de preempţiune, dar el poate fi reglementat prin statutul societăţii“, a spus Celea.

Fondul Proprietatea are active evaluate la peste patru miliarde de euro. Trebuie spus însă că, în condiţiile nelistării lui, acţionarii nu beneficiază de aceeaşi transparenţă ca în cazul societăţilor listate la bursă. În al doilea rând, ei nu au barometrul BVB pentru a vedea care este „preţul pieţei“ la acţiunile deţinute în proprietate, motiv pentru „rechinii“ în domeniu să facă averi frumoase, cum s-a întâmplat în cazul cupoanelor. Legea însă nu-i scuză pe ignoranţii în domeniu. „Dacă cineva nu se pricepe, nu-şi vinde acţiunile până la listarea FP la bursă sau înainte de a le vinde consultă un specialist“, a adăugat Gheorghe Celea.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS