6.7 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAciditatea solului din nordul Doljului este excesivă

Aciditatea solului din nordul Doljului este excesivă

Gradul de fertilitate a solului din Dolj are de suferit, iar agricultorii nu au fost preveniţi din cauză că, în unele zone, de 20 de ani nu s-au mai făcut studii pedologice. Deşi legea spune că trebuie să fie făcute asfel de studii la fiecare zece ani, OSPA susţine că nu a avut bani.

Peste 30.000 de hectare de teren arabil din nordul judeţului Dolj şi din Lunca Dunării vor fi supuse unor studii pedologice anul acesta, deoarece caracteristicile solului din aceste zone nu mai corespund standardelor de productivitate.

Oficiul pentru Studii Pedologice pentru Agricultură (OSPA) Dolj – instituţia abilitată în asemenea situaţii – nu a mai făcut astfel de studii în zonele menţionate de peste 20 de ani, deşi legea îi obligă ca, o dată la zece ani, solul să fie testat din toate punctele de vedere. Motivul pentru care autorităţile doljene au solicitat expres la Bucureşti bani pentru studiile pedologice este că producţiile agricole în zonele respective au început să scadă de mulţi ani, iar calitatea recoltelor lasă de dorit.

 

„Plantele îşi înfig rădăcinile în oţet“

 

Directorul OSPA, Dumitru Meilă, susţine că situaţia este critică mai ales în partea de nord a Doljului, unde „plantele îşi înfig rădăcinile în oţet, pentru că aciditatea solului este extremă. În alte zone din Lunca Dunării există foarte multă argilă şi de aceea trebuie efectuate studii pedologice pe toate terenurile din zonele respective“.

Cu toate că OSPA ar fi trebuit să testeze terenurile la fiecare zece ani, potrivit legislaţiei în domeniu, Meilă se scuză spunând că nu au fost bani.

„Ministerul Agriculturii nu a dat fonduri suficiente pentru astfel de lucrări. Fără studiile pedologice de amploare, solul are de suferit şi scade productivitatea terenului pentru că nu mai fac lucrări de subţiere, de ameliorare. Noi dăm vina pe sămânţă, pe pesticide sau căutăm alte cauze“, a spus Dumitru Meilă.

Aciditatea solului apare în zonele argiloase din judeţ, aşa-numitele „soluri roşii“, iar din cauza compoziţiei solului ionii de aluminiu se acumulează în plante, afectându-le structura de creştere, a explicat directorul OSPA.

La rândul lui, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dolj, Cornel Popa, a confirmat că aciditatea solului este excesivă şi că studiile pedologice trebuia efectuate de mult timp: „Este vorba de toate terenurile de la Dăbuleni până la Desa, de zonele inundabile şi de terenurile din nord. Trebuie verificate structura solului, textura şi, mai ales, PH-ul pentru că avem mari probleme. Dacă nu efectuăm studiile pedologice, situaţia se va înrăutăţi. Contractele mari, cum este acesta al OSPA, sunt plătite de minister“. Se pare că situaţia disperată a terenurilor agricole din Dolj a determinat Ministerul Agriculturii să aloce fonduri pe 2008 pentru efectuarea studiilor pedologice.

Valoarea contractului se ridică la şase miliarde de lei vechi, dar OSPA se află abia în faza de trimitere a proiectului către Bucureşti, după cum a menţionat directorul Meilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS