7 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUnde punem banii ca să facă pui

Unde punem banii ca să facă pui

Investiţiile imobiliare şi cele de pe piaţa de capital rămân şi în 2008 cele mai profitabile plasamente. Trebuie doar să ştiţi ce apartament să cumpăraţi, ce fel de teren şi în ce fel de acţiuni să vă investiţi banii.

 

 

 

Românii s-au familiarizat încă din 2007 cu alte tipuri de investiţii financiare ca alternativă la clasicele depozite bancare, care nu mai aduc de mult profituri consistente nici pentru oamenii de rând, nici pentru marii jucători de pe piaţă. În 2008, analiştii estimează că aceia care doresc să economisească sunt deschişi către piaţa de capital, către fondurile de investiţii şi către alte forme de plasamente financiare aducătoare de profit. Cei care anticipează anul acesta care sunt cele mai profitabile investiţii îşi pot spori profiturile cu până la 30% faţă de anul anterior. Potrivit tendinţelor pieţei, în 2008, cele mai profitabile plasamente vor fi cele imobiliare şi cele de pe piaţa de capital.

 

Terenurile din jurul Craiovei – marjă de profit

 

Nu orice investiţii imobiliare pot aduce avantaje financiare pentru jucătorii de pe piaţă. În Craiova, de exemplu, ar putea creşte semnificativ preţurile terenurilor din jurul municipiului, după cum estimează unii agenţi imobiliari. Anumite terenuri şi-ar putea dubla valoarea până la finele anului, pe când preţurile altora vor creşte cu până la 30%. „Zonele din Craiova prognozate pentru o creştere importantă a preţurilor la terenuri ar fi în primul rând cea din jurul fabricii Daewoo, datorită aşteptatei investiţii a Ford, în al doilea rând zona vilelor ANL, în spatele Parcului ‘Nicolae Romanescu’, iar pe locul al treilea al creşterii de preţuri ar fi zona dintre Bariera Vâlcii şi Şcoala de Fotbal ‘Gică Popescu’, datorită faptului că au ieşire la Rocadă“, a precizat Ionel Ionescu, director al unei agenţii imobiliare din Craiova.

Se pot scumpi în 2008 şi terenurile din zonele turistice montane. „Încă se construieşte la munte, iar cererea de teren este mare şi anul acesta“, a spus alt agent imobiliar. Se vor scumpi şi majoritatea apartamentelor, chiar şi cele vechi, întrucât cererea de pe piaţă este excesivă şi nu se construieşte în ritmul creşterii solicitării de locuinţe.

Avantaje deosebite vor avea cei care au cumpărat un apartament în 2005-2006 şi îl vând către finalul lui 2008. O persoană care a achiziţionat un apartament în urmă cu trei ani la un preţ de 1,2 miliarde de lei vechi (în orice cartier din Bănie) acum l-ar putea vinde cu peste două miliarde de lei vechi, mai ales dacă are şi o serie de îmbunătăţiri.

 

SIF-urile şi băncile se bat în câştiguri

 

Acţiunile listate la bursă, fondurile mutuale şi fondurile de investiţii sunt considerate ca profitabile pe anul în curs, iar acestea ar aduce câştiguri, în medie, de 20% pe an. Brokerii susţin că ar putea aduce câştiguri peste media pieţei investiţiile în acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri) şi în acţiunile băncilor. Spre sfârşitul lui 2007, acţiunile SIF-urilor şi ale băncilor comerciale tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au adus cele mai mari profituri pentru investitori. Acţiunile celor două categorii de companii listate la bursă au excelat atât din punct de vedere al volumului tranzacţiilor, cât şi al câştigurilor, după cum se poate observa în topul celor zece tranzacţii, întocmit de BVB.

 

Investiţii cu profituri mici

 

Casele construite în zone unde nu există utilităţi nu mai au aceeaşi căutare ca în anii anteriori. Lipsa canalizării, a gazelor şi, în unele cazuri, chiar a curentului electric îi îndepărtează pe potenţialii cumpărători. De asemenea, acţiunile companiilor care au înregistrat anul trecut marje de profit nesemnificative nu vor fi atractive în 2008. Investirea în depozite bancare nu aduce beneficii semnificative în acest an din cauză că băncile sunt reticente în a majora dobânzile la depozite. Chiar dacă o vor face, procentul ar putea fi mai mic de 0,5%, adică acela recomandat de Banca Naţională a României, care a crescut dobânda de referinţă cu acest procent.

 

PRECIZARE: GdS prezintă cele de mai sus doar cu titlu de informare şi nu cu titlu de recomandare expresă pentru investiţiile dumneavoastră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU