Multe dintre comisioanele practicate de bănci nu sunt comunicate viitorilor clienţi. Comisioanele de rambursare anticipată a creditului sunt comunicate, în principal, celor care întreabă de existenţa lor.
Mulţi clienţi ai băncilor nu cunosc toate dedesubturile acordării unui credit ipotecar sau imobiliar. Există comisioane pe care le aflaţi fie la ghişeu (în momentul contractării creditului), dacă ştiţi ce să întrebaţi, fie după ce l-aţi contractat deja. Unii clienţi află pe parcursul derulării creditului ipotecar că au de achitat un comision care se numeşte „de rambursare anticipată“. Acesta este perceput de majoritatea băncilor comerciale, dar unităţile care acordă credite ipotecare nu informează despre existenţa lui nici pe site-urile proprii, nici în broşurile puse la dispoziţia publicului, ci numai atunci când clientul ajunge la un consilier de credite.
Comision de rambursare anticipată
Dacă vreţi să rambursaţi un credit înainte de termen, puteţi avea surpriza să aflaţi că trebuie să plătiţi mai mult decât ratele plus dobânda aferentă, din cauză că băncile mai percep un comision de rambursare anticipată. Acesta poate ajunge până la 5% din valoarea creditului. De exemplu, dacă un client vrea să plătească în avans 100 de milioane de lei vechi din creditul pentru casă, trebuie să aibă pregătiţi aproximativ cinci milioane, pentru comisionul de rambursare anticipată. Băncile motivează că la contractarea creditului şi-au făcut un plan şi şi-au stabilit venituri din dobânzi pe 25-30 de ani, iar dacă un client plăteşte anticipat, automat scade dobânda ce trebuie achitată de acesta băncii.
Care sunt comisioanele
La Banc Post eşti lămurit doar dacă te informează un consilier de credite. Informaţia oficială privind comisionul cu pricina sună cam aşa la această bancă: „La rambursarea în avans, se percepe un comision de 3,5% din principalul rambursat, plus 4% din principalul rambursat în avans, reprezentând returnarea reducerii de dobândă“. Clientul nu s-a lămurit, dar ştie că are de plătit mai mult decât se aştepta. La Credit Europe Bank te anunţă de la început că ai comision 0% de rambursare anticipată, dar… după 10 ani. Până atunci, plăteşti comision de 4% din credit în primii cinci ani şi 2% în următorii cinci ani, dacă vrei să-ţi achiţi datoria în avans. De asemenea, banca mai percepe un comision de 0,15% lunar, pentru administrarea soldului.
Raiffeisen Bank te anunţă că poţi să iei un credit „fără explicaţii, fără complicaţii“, însă „uită“ să te informeze pe internet sau prin pliante şi care sunt comisioanele percepute. Printre acestea este şi cel de rambursare anticipată de 4% din valoarea creditului, de care afli dacă întrebi. Banca Românească percepe 5% pentru rambursările anticipate.
BDR Groupe Societe Generale are altă surpriză neplăcută pentru clienţii cu credite ipotecare. Pe lângă comisionul de rambursare anticipată de 3%, mai plătiţi 1,5% pentru „neutralizarea creditului“.
ING Bank nu anunţă că ar avea vreun comision de rambursare anticipată, dar clienţii care selectează o dobândă preferenţială tot plătesc ceva în plus faţă de credit, şi anume asigurarea de viaţă pentru beneficiar.