10.6 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriS-a dat startul scumpirii creditelor

S-a dat startul scumpirii creditelor

Impactul creşterii dobânzii de referinţă la creditele acordate populaţiei nu s-a lăsat prea mult aşteptat. Din această săptămână, băncile au majorat nivelul dobânzilor atât la creditele în lei, cât şi la cele în euro.

 

Pe fondul ritmului accelerat de creştere a salariilor, precum şi a majorării spectaculoase a volumului creditelor de consum, în prima săptămână a acestui an, BNR a decis creşterea ratei dobânzii de politică monetară până la 8,0% pe an. „Măsura a fost luată pentru a tempera creşterea consumului. Se doreşte, în special, o limitare a creşterii preţurilor, dar şi a importurilor“, declara la momentul respectiv Gheorghe Gherghinescu, directorul BNR Dolj.

Cauza creşterii dobânzilor

Reacţia băncilor comerciale la această măsură a venit rapid. Luni, Banca Comercială Română (BCR) a majorat nivelul dobânzii la creditele în lei şi euro cu 0,5 puncte procentuale. „Decizia de majorare a dobânzilor este efectul direct al deciziei BNR şi al evoluţiei pieţelor financiare internaţionale. Majorarea nivelului dobânzii în lei este determinată de creşterea de către BNR a ratei dobânzii de politică monetară la 8%, ca urmare a evoluţiei nefavorabile a indicatorilor macroeconomici, îndeosebi a ratei inflaţiei“, se arată într-un comunicat emis de bancă. Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte creditele în euro, majorarea nivelului dobânzii este determinată de turbulenţele pieţelor financiare internaţionale, care au dus la evoluţia crescătoare a costurilor de finanţare pe aceste pieţe. „Majorarea dobânzilor la credite se înscrie, de altfel, în tendinţa generală a pieţei“, a declarat Dorin Cojocaru, directorul executiv al Direcţiei Credite Retail din cadrul băncii.

BCR nu este însă singura bancă din sistem care vine cu majorări de dobândă la credite. „Primii care au aflat la începutul acestui an că li s-a majorat rata la credit au fost cei care s-au împrumutat la Unicredit Ţiriac. Banca a recalculat în această lună dobânzile şi comisioanele pentru creditele de nevoi personale cu şi fără ipotecă, precum şi creditele pentru achiziţia şi construcţia de locuinţe acordate în lei şi euro“, notează www.ziare.ro, care precizează că procentul cu care s-au majorat dobânzile a fost tot de 0,5%.

Şi BRD a majorat uşor dobânzile (tot cu aproximativ 0,5 puncte procentuale), însă doar pentru creditele contractate pe o perioadă foarte mare (peste 15 ani). Este greu de spus dacă majorarea este dată de creşterea dobânzii de referinţă.

„Acum se majorează şi dobânda“

Situaţia nu este nici pe departe pe gustul craiovenilor. „După ce a crescut euro, acum creşte şi dobânda. Nu ştiu încotro o luăm, că salariile nu au crescut prea mult“, a spus Mălina, una dintre craiovencele care are un credit în euro. Afirmaţia este susţinută şi de alţi craioveni. „Nu am credite. Aştept să-mi iau de la băncile din străinătate, că am auzit că se poate. Oricum, trebuie să fie neplăcut pentru cei care au sau vor împrumuturi“, a declarat Călin A., din Craiova.

BNR şi-a atins scopul

Dobânda la credite nu este însă singura care va creşte în această perioadă, astfel că măsura BNR pare să-şi fi atins scopul. Şi dobânzile la depozite au urmat acelaşi trend. „BCR face încă un pas, în actualele condiţii ale pieţei, pentru încurajarea economisirii, prin majorarea, în foarte scurt timp, a dobânzii la depozitele constituite în lei şi euro cu până la 0,8 puncte procentuale“, a afirmat Dorin Cojocaru.

Prima care a optat pentru susţinerea economiilor a fost însă BRD, care a aplicat o majorare a dobânzilor aplicate produselor de economisire (cu 0,25 puncte procentuale) încă de la începutul anului.

Creşterea dobânzilor nu este o surpriză

Această reacţie a băncilor a fost preconizată de la începutul lunii. „În cazul în care creşte dobânda de referinţă, în general, cresc şi dobânzile la credite şi la depozite“, a precizat Gheorghe Gherghinescu. Afirmaţia a fost susţinută şi de reprezentanţii băncilor comerciale. „De regulă, dobânzile reacţionează în acelaşi sens cu dobânda de referinţă. O creştere de 0,5 nu este esenţială“, au explicat surse autorizate din Raiffeisen Bank Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII