Indiferent dacă deţineţi o funcţie de conducere sau sunteţi într-o poziţie executivă, trebuie să fiţi întotdeauna pregătiţi pentru momentul în care veţi participa la o cină de afaceri. Şi asta, deoarece o astfel de cină impune câteva reguli ce trebuie urmate.
Întâlnirea de afaceri trebuie privită ca un moment în care întăriţi legăturile profesionale cu persoane importante din domeniul în care vă desfăşuraţi activitatea. Şi pentru că, în general, colaborarea cu persoanele pe care urmează să le întâlniţi este influenţată de o astfel de întâlnire, specialiştii în resurse umane vă recomandă să nu uitaţi de bunele maniere.
Fiţi pregătiţi pentru conversaţii adecvate
Cina de afaceri înseamnă în primul rând conversaţie. „Trebuie să fiţi pregătiţi pentru conversaţii adecvate unei astfel de situaţii. Este necesar să contribuţi la discuţiile de la masă într-un mod în care nu îi va pune pe ceilalţi invitaţi în dificultate“, notează specialiştii în resurse umane, de la www.eva.ro, care vă sfătuiesc să aflaţi din timp cu cine veţi lua masa şi ce subiecte pot fi abordate, având în vedere poziţia pe care o ocupaţi.
Alt sfat este să vorbiţi cu toţi cei prezenţi şi să nu uitaţi numele acestora. „Arătaţi interes faţă de ceea ce spun şi ţineţi cont de dispoziţia acestora. Observaţi tot ce se întâmplă. Persoana de lângă dumneavoastră are nevoie de zahăr şi frişcă? Oferiţi-i aceste lucruri înainte să le ceară“, adaugă www.eva.ro.
Gazda dă startul mesei
Nu ezitaţi să mâncaţi. „La urma urmei, această întâlnire reprezintă ieşirea la un restaurant pentru a lua cina în compania câtorva persoane cu care aveţi ceva de discutat pe plan profesional. Probabil şi lor le este foame şi cu siguranţă că toţi v-aţi simţi mai bine dacă aţi fi sătui“, notează www.elady.ro.
Totuşi, nu începeţi să mâncaţi înainte ca toţi invitaţii să-şi primească porţiile. „Dacă faceţi parte dintre invitaţi, aşteptaţi până când gazda va începe să mănânce. Dacă luaţi parte la un eveniment cu bufet suedez, aşteptaţi până când cel puţin câţiva dintre invitaţi s-au aşezat la masă şi apoi mergeţi să vă serviţi“, vă avertizează eva.ro. În plus, evitaţi băuturile foarte tari, iar dacă sunteţi o persoană care de obicei bea mai mult, încercaţi să vă abţineţi.
Nu sorbiţi şi nu vorbiţi cu gura plină!
Încercaţi să nu vorbiţi cu gura plină. „Amintiţi-vă ce vă sfătuiau părinţii în copilărie: nu vorbiţi cu gura deschisă şi nu vă întindeţi peste masă“, explică www.elady.ro.
De asemenea, sub nici o formă nu sorbiţi supa. „Când aţi terminat de mâncat, aşezaţi cuţitul şi furculiţa alături, în dreapta farfuriei. Furculiţa trebuie să fie în interior“, vă sfătuiesc specialiştii www.eva.ro.
Aceştia vă atrag însă atenţia că, dacă nu aţi terminat de mâncat şi trebuie să vă ridicaţi pentru un moment de la masă, trebuie să aşezaţi cuţitul şi furculiţa în centrul farfuriei, cu vârfurile aproape încrucişate şi capetele formând un unghi. „Vârfurile furculiţei trebuie să fie în jos“, adaugă aceştia.
Obiectele personale nu trebuie să stea pe masă
Nici de şervet nu trebuie să uitaţi. Odată desfăcut, acesta „va trebui să rămână pe genunchi sau în mână până la sfârşitul mesei“, urmând să-l puneţi pe masă în momentul în care doriţi să părăsiţi camera. „Dacă vă veţi ridica de la masă, lăsaţi şervetul pe scaun“, precizează specialiştii în resurse umane. Şervetul nu este singurul lucru care nu trebuie să stea pe masă. În această categorie se înscriu şi obiectele personale – portmoneul, poşeta, telefonul mobil.
Nu vă suflaţi nasul!
În cazul în care vă scapă furculiţa sau cuţitul, nu le ridicaţi. „Personalul restaurantului este responsabil cu ridicarea obiectelor căzute pe podea. Dumneavoastră nu trebuie decât să cereţi să fie înlocuite. Nu sunt necesare mai multe explicaţii“, avertizează specialiştii eva.ro, care vă mai atrag atenţia ca sub nici o formă să nu vă suflaţi nasul la masă, ci să vă scuzaţi şi să mergeţi într-un loc retras (la baie, pe un coridor).
„Dacă o veţi face, cu siguranţă veţi rata o oportunitate de a vă face relaţii“, adaugă specialiştii.