17 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCompaniile de recrutare caută angajatul perfect

Companiile de recrutare caută angajatul perfect

Vă nemulţumeşte actualul loc de muncă? Aţi finalizat studiile de curând şi doriţi să începeţi o carieră în domeniul pentru care v-aţi pregătit cu adevărat? În căutarea locului de muncă potrivit, nu este loc pentru improvizaţii.

 

Orice călătorie începe cu primul pas, iar acesta este autoevaluarea. Va trebui să vă identificaţi abilităţile şi competenţele de care dispuneţi. Acestea reprezintă fundaţia pe care se construieşte cartea de vizită: CV-ul dumneavoastră. Trebuie să vă cunoaşteţi şi să vă definiţi într-un mod cât mai realist. De ce? Oamenii din vânzări vă pot răspunde: pentru că nu poţi vinde ceea ce nu cunoşti destul! Aptitudinile, personalitatea, pregătirea şi experienţa dumneavoastră reprezintă o combinaţie unică. Va trebui să vă schimbaţi şi abordarea psihologică, să înţelegeţi că dumneavoastră nu solicitaţi un post, ci vă oferiţi serviciile.

CV-ul cel de toate zilele

În prezent există numeroase surse de informare pe care le puteţi utiliza în conceperea unui CV. Lucrul de care va trebui să ţineţi cont este că CV-ul dumneavoastră nu trebuie să fie o prezentare banală şi bună la toate. El trebuie să fie un document care să atragă atenţia, să fie original şi adaptat postului pentru care aplicaţi. Fiţi creativi! Agenţiile de recrutare şi selecţie primesc zilnic sute de CV-uri, iar timpul dedicat vizionării unui CV, conform estimărilor, nu depăşeşte 40 de secunde. Acum uitaţi-vă la CV-ul cu care aţi aplicat pentru trei locuri de muncă din domenii diferite. Vi se pare în neregulă că nu aţi primit nici un răspuns? Un recrutor cu experienţă urmăreşte pe CV-urile on line şi rubricile legate de data ultimei modificări a CV-ului, data ultimei aplicări. Acestea pot oferi o imagine parţială asupra intenţiilor reale ale candidatului care aplică. Dacă aplicaţi pentru un loc de muncă, iar CV-ul este neactualizat de un an, va trebui să schimbaţi ceva. Atenţie la datele reale care trebuie să se regăsească într-un CV!

Aveţi un CV, dar pentru cine?

Ştiţi cine sunteţi, aveţi un CV şi o scrisoare de intenţie care vă redă personalitatea, ce faceţi mai departe? Piaţa forţei de muncă începe să devină din ce în ce mai dinamică, iar zona Olteniei începe să prezinte, chiar dacă mai târziu, un grad ridicat de interes. Căutarea locului de muncă potrivit presupune dobândirea de informaţii, metodă şi organizare. Există anunţuri în presa scrisă, pe website-urile diferitelor companii, pe website-urile specializate de oferte de muncă. Aplicarea la aceste oferte de muncă presupune o abordare reactivă.

Pentru a vă creşte şansele de succes, va trebui să aveţi şi o abordare proactivă folosind şi o companie specializată de recrutare şi selecţie de personal. În esenţă, obiectivul acestei firme este acela de a optimiza atât din punct de vedere al perioadei de timp, cât şi al calităţii alegerea candidaţilor potriviţi pentru companiile angajatoare. Prin gradul ridicat de specializare, prin investiţiile în tehnologie, prin softuri specializate de recrutare şi selecţie, prin metodologie de lucru şi specialişti, o companie de recrutare şi selecţie de personal generează avantaje atât pentru angajatori, cât şi pentru candidaţi. Pentru companiile angajatoare, avantajul constă în desfăşurarea unui proces de căutare sistematic şi documentat, dat de experienţa firmei, de existenţa unui portofoliu vast de clienţi din diferite domenii de activitate şi de diferite dimensiuni, precum şi de acoperirea riscului de înlocuire a candidaţilor care nu performează într-o anumită perioadă de timp. Pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, trimiterea de candidaturi spontane firmei de recrutare şi selecţie de personal înseamnă sporirea şanselor de a găsi locul de muncă potrivit şi folosirea timpului dedicat căutării pentru alte activităţi.

Faceţi-vă temele

CV-ul dumneavoastră a atras atenţia şi sunteţi chemat la interviu. Urmăriţi cerinţele postului şi pregătiţi-vă pentru întrebările recrutorului. Aflaţi cât mai multe lucruri despre firma angajatoare folosind diverse surse: website-ul companiei, articole din presă, cunoştinţe, dacă nu vreţi să fiţi pus în situaţia de a ridica din umeri la întrebarea: Ce ştiţi despre firma angajatoare?

Întrebarea pentru nota 10

Despre ceea ce nu trebuie să faceţi la un interviu se găsesc numeroase referinţe. Noi semnalăm următoarea problemă: candidaţii nu pun întrebări la finalul interviului, chiar dacă li se solicită acest lucru. Răspunsul cel mai des întâlnit este: „Nu am nici o întrebare“ sau „Mi-aţi răspuns deja la toate întrebările pe care le aveam“. Punând întrebări inteligente şi potrivite, aveţi şansa să demonstraţi că sunteţi persoana potrivită şi să transmiţi următoarele lucruri: sunteţi interesat, clarificaţi şi înţelegeţi exact cerinţele postului şi transmiteţi încrederea că aveţi tot ceea ce vă trebuie pentru a îndeplini responsabilităţile. Întrebările vă vor ajuta să înţelegeţi şi dacă vă doriţi cu adevărat acel post şi, în acelaşi timp, puteţi să evaluaţi calitatea companiei angajatoare şi cultura organizaţională.

Laurenţiu Lazăr, consultant HR, www.quanta.com

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII