Firmele trebuie să plătească un comision unui consultant fiscal care să le auditeze declaraţia de profit. Cum societăţile active sunt cu miile, iar consultanţii – puţini, cu toţii au cerut statului să abroge legea. Dar până se publică în Monitorul Oficial, firmele fie „cumpără“ semnătura de la consultanţi, fie amână depunerea documentelor la fisc.
Agenţii economici care îşi depun până pe 15 februarie declaraţia anuală de profit (pe anul 2007) la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj sunt obligaţi să aibă o contrasemnătură pe documentul respectiv de la un consultant fiscal. Potrivit OG nr. 47/2007, de la începutul acestui an, declaraţia anuală de profit, decontul de accize şi declaraţia privind impozitul pentru ţiţei şi gaze naturale se depun la finanţe doar dacă sunt semnate (auditate) şi de un consultant fiscal. Companiile s-au plâns la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) că nu doresc să plătească în plus pentru a le fi certificate declaraţiile de către un consultant. Dar nici consultanţii nu se înghesuie să semneze pentru că nu vor să-şi asume sute, poate chiar mii de declaraţii de profit. „Senatul a scos această prevedere cu obligaţia ca declaraţiile de profit să fie certificate de un consultant fiscal. Urmează să fie discutată problema şi de Camera Deputaţilor. Dar până când se publică abrogarea în Monitorul Oficial, agenţii economici care vin la finanţe să depună declaraţiile de profit până în 15 februarie trebuie să aibă semnătura unui consultant pe respectiva declaraţie. Am primit o adresă de la ANAF care ne precizează că, până la publicarea în Monitorul Oficial este nevoie de contrasemnătură“, a declarat directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. Şeful fiscului doljean a adăugat că toţi agenţii economici care depun zilele acestea declaraţia de profit şi care nu au o semnătură de la un consultant fiscal vor fi notificaţi de DGFP Dolj să-şi redepună actele certificate de un auditar. Firmele doljene nu s-au înghesuit la finanţe cu documentele respective şi aşteaptă să se elimine prevederea legislativă amintită.
Consultanţi puţini, firme multe
Administratorul unei firme de consultanţă fiscală din Craiova susţine că actul normativ amintit le face o defavoare consultanţilor: „Sunt mii de firme active, iar consultanţii fiscali sunt câteva zeci. Consultantul trebuie să ia răspunderea fiscală asupra declaraţiilor respective pe care le semnează şi nu-i convine nimănui să-şi pună semnătura într-o clipă pentru activitatea de un an a unei firme“.
În prezent, în Dolj sunt aproape 25.000 de firme active, potrivit Oficiului Registrului Comerţului Dolj. Ca şi comparaţie, tot în Dolj activează 30 de consultanţi fiscali activi – persoane fizice şi doar zece persoane juridice în domeniul consultanţei fiscale, înregistrate în Registrul Consultanţilor Fiscali din România, ţinut de Camera Consultanţilor Fiscali din Capitală.