21.7 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTermocentrala Craiova, pe cărbune de import

Termocentrala Craiova, pe cărbune de import

Conducerea Complexului Energetic (CE) Craiova spune că preţul cărbunelui cumpărat în prezent de la SNLO este cu 30% mai mare faţă de costul de producţie. Pentru scăderea costurilor, complexul cere guvernului în custodie cariera Motru, cea care îi furnizează în prezent 62% din necesarul de cărbune. În caz de refuz, termocentrala ar putea importa cărbune din Serbia şi Bulgaria.

 

Complexul Energetic (CE) Craiova îşi dispută cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) custodia Exploatării Miniere de Carieră (EMC) Motru – principalul furnizor de cărbune pentru termocentrala craioveană. Reprezentanţii CE Craiova spun că plătesc către SNLO preţuri mai mari cu 30% pe cărbunele extras de la EMC Motru. „Costul mediu de producţie pe EMC Motru este de 40 lei/tona de cărbune. Totuşi, preţul de achiziţie a cărbunelui de la SNLO este de 57 lei/tona, cu 30% mai ridicat“, a afirmat Costel Mitruţ, liderul federaţiei sindicale Energie Mine Oltenia. Consumul anual de cărbune al CE Craiova se ridică la 6,6 milioane de tone, din care circa 700.000 de tone (10,6% din necesar) este asigurat din cariera proprie Prigoria. Spre comparaţie, CE Turceni şi CE Rovinari au în custodie exploatări miniere care le asigură 65% din necesarul de cărbune, mai spun reprezentanţii societăţii. Exploatarea minieră de la Motru livrează către CE Craiova 4,1 milioane de tone de cărbune din cele 5,7 milioane de tone produse, ceea ce asigură 62% din necesarul termocentralei. „Toate aceste date arată clar că, deşi instalaţiile energetice aparţinând CE Craiova au folosit din 1963 cărbunele extras din zona Motru, complexul energetic plăteşte diferenţe mari la cărbune faţă de preţul real, subvenţionând în paralel şi pe ceilalţi producători, cu care se află în competiţie“, se arată într-un material întocmit de reprezentanţii CE Craiova.

Cărbune de import

Conducerea complexului susţine că, dacă ar primi în custodie EMC Motru, unul dintre efecte ar fi scăderea costului de producţie cu 6,6 euro/megawat, iar a energiei termice – cu aproximativ 15 lei/gigacalorie. Dacă nu primeşte un răspuns favorabil, CE Craiova ar putea apela la lignitul de import din Bulgaria şi Serbia, transportat pe Dunăre. „Craiova nu este practic complex energetic, aşa cum au fost gândite celelalte, pentru că îşi asigură doar 10% din necesarul de cărbune din surse proprii. Noi consumăm 30% din producţia SNLO, de aceea ne şi impun preţul. Suntem în discuţii să importăm cărbune (unele termocentrale deja importă din Serbia şi Bulgaria)“, a declarat, la rândul său, Ion Dinulescu, directorul CE Craiova.

Altă variantă ar fi transformarea capacităţii de producţie de la Işalniţa, aşa încât aceasta să funcţioneze pe huilă, care are o putere calorică mai mare. Directorul SNLO, Eugen Davidoiu, a spus că EMC Motru este vitală pentru funcţionarea societăţii. „Niciodată cariera Motru nu va pleca din SNLO. Acum este profitabilă pentru că s-a investit mult şi a ajuns la maturitate“, a declarat Davidoiu. Demersurile făcute Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru custodia carierei Motru au rămas fără rezultat.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor, Viorel Palaşcă, a informat AVAS că deocamdată cariera rămâne la SNLO, pe motiv că această societate se află în restructurare, iar desprinderea EMC Motru i-ar afecta activitatea economică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU