2.3 C
Craiova
vineri, 3 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriTaubman promovează economia românească

Taubman promovează economia românească

Nicholas Taubman, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti: „Din experienţa mea, am descoperit că românii sunt calzi, deschişi şi prietenoşi. Sunt muncitori şi, la fel ca americanii, consideră că munca face viaţa mai bună“.

Aflat într-un turneu de promovare a României în Statele Unite, ambasadorul SUA în România le-a spus oamenilor de afaceri din Atlanta că ţara noastră are una dintre cele mai atractive şi dinamice pieţe din Europa. În turneul de prezentare a oportunităţilor de afaceri, Taubman a fost însoţit de Nicolae Vieriţa, ambasadorul României la Washington.

Oficialul american şi-a început discursul de prezentare în faţa studenţilor şi oamenilor de afaceri din Atlanta spunând că România are cea mai dinamică şi mai atractivă piaţă din Europa. „Despre România se spune adesea că este «cel mai bine păstrat secret al Europei» şi acum al UE. Sper că după scurta mea prezentare veţi înţelege de ce, în calitate de ambasador al SUA, fondator şi fost director general al unei companii aflate acum în topul Fortune 500, v-aş cere să consideraţi România ca o piaţă pentru investiţiile dumneavoastră, dacă nu vă aflaţi deja acolo“, a spus Taubman.

În comunicatul Ambasadei SUA la Bucureşti se arată că Taubman a vorbit despre „transformările extraordinare ale României“, ţara care „a ieşit din noaptea lungă şi neagră a comunismului şi a făcut progrese incredibile în ultimii ani“.

„Reuşitele României sunt impresionante. Această ţară a devenit în 2004 membră NATO, iar în 2007 a fost integrată în UE. În ultimii opt ani, România a avut o creştere economică solidă“, a spus Taubman. România este considerată de ambasadorul american ca fiind o ţară cu un potenţial enorm şi o piaţă de 22 de milioane de consumatori. „O ţară bogată în terenuri agricole, energie, resurse naturale şi cu un imens capital uman, format din specialişti bine pregătiţi. Am fost impresionat de spiritul antreprenorial al românilor. Ei pot fi găsiţi în consiliile de conducere ale unor corporaţii mari din Sillicon Valley până pe Wall Street, precum şi la conducerea filialelor din România. Talentul oamenilor din această ţară le-a permis multinaţionalelor să se bazeze rapid pe manageri locali, în locul echipelor străine şi scumpe. Românii sunt cunoscuţi pentru că au competenţe extraordinare, atât de inginerie, cât şi lingvistice“, a pledat ambasadorul.

 

Sectorul IT, o poveste de succes a românilor

 

Nicholas Taubman a vorbit şi despre fenomenul „întoarcerii în România“, pe care-l consideră „foarte încurajator“. „Am auzit numeroase relatări despre români străluciţi, care au plecat în condiţii foarte dure, dar care s-au întors pentru a-şi face întreprinderi şi a-şi capitaliza know-howul învăţat în Occident. Reprezentanţii unei firme bine cunoscute de recrutare îmi spuneau că au avut succes în plasarea de directori născuţi în România în poziţii de conducere din ţara lor de origine“, a spus Taubman.

Una dintre poveştile de mare succes din România se regăseşte în sectorul IT. „Nu doar că este recunoscut drept unul dintre cele mai puternice din regiune, cu 85% produse americane, dar inovaţiile României au devenit produse apreciate la nivel mondial. Legislaţia din domeniu a permis încurajarea investitorilor şi a ajutat la reducerea emigraţiei specialiştilor („brain drain“) cu care se confruntă alte sectoare ale economiei. Am citit recent că The Economist Intelligence Unit plasează România înaintea Indiei, a Rusiei sau Chinei în termeni de competitivitate a sectorului IT. Anul trecut a fost inaugurat la Bucureşti centrul Global de Suport Tehnic. L-am întrebat pe Bill Gates de ce a ales România. Răspunsul lui a fost simplu: o amplasare geografică excelentă, ingineri extraordinari şi foarte buni vorbitori de limbi străine. Se spune că la sediul central al Microsoft din Seattle, una dintre limbile cele mai des auzite după engleză e româna, vorbită de cei peste 300 de angajaţi români“, a remarcat ambasadorul SUA. Microsoft nu a fost singura companie care şi-a deschis centre în România. „Este uimitor cum investiţiile companiilor americane şi europene în România au crescut cu 600% din 2000“, a precizat ambasadorul Taubman.

 

Ford deschide la Craiova cea mai mare fabrică a companiei

 

Oficialul american a făcut referire şi la Summit-ul NATO. „În câteva săptămâni, la Bucureşti vor fi prezenţi zeci de lideri străini, inclusiv preşedintele George W. Bush. Din acest motiv, populaţia şi liderii din România ar trebui să se mândrească“, a spus ambasadorul.

Referitor la boom-ul construcţiilor, Taubman a amintit că România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte lucrările din construcţii, cu o creştere anuală de 33%. „Ai putea avea motive să propui macaraua drept «pasăre naţională» a României“, a glumit ambasadorul american. El nu s-a limitat doar la prezentarea „creşterii explozive“ a Bucureştiului, ci şi a Portului Constanţa – „poarta estică a Europei“, apoi Iaşi, Timişoara şi Cluj – „recunoscute drept locaţii atractive pentru sectorul IT“, Piteşti şi Craiova drept „centre de industrie auto“, amintind de compania Ford, care „urmează să deschidă la Craiova cea mai mare fabrică a sa din ultimii 36 de ani“.

Ambasadorul SUA a făcut referire şi la scandalul iscat în jurul deschiderii noii fabrici Nokia de la Cluj. „În noiembrie anul trecut am vizitat Clujul pentru a vedea progresele înregistrate la autostrada care traversează Transilvania (Autostrada Bechtel – n.r.), un proiect de 3,2 miliarde de dolari, care aproape va tripla numărul de autostrăzi din România. Autostrada cu patru benzi este cel mai mare proiect din Europa, care va reduce la jumătate timpul de mers până în Ungaria şi va facilita livrarea produselor dumneavoastră spre marile pieţe europene. Compania Emerson din St. Louis urmează să se alăture Nokia cu o nouă fabrică la Cluj în viitorul apropiat“, a anunţat Taubman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII