O firmă de creditare acordă sume mici direct la domiciliu, dar dobânda practicată ajunge la 72% pe zece luni. Dacă vă împrumutaţi cu 1.500 de lei, plătiţi în zece luni 2.500 de lei, mai mult decât la orice bancă din Craiova.
Craiovenii au cutiile poştale pline de o ofertă tentantă la prima vedere. O instituţie financiară nebancară (IFN) promite că acordă minicredite la domiciliul clientului şi tot la domiciliu vine săptămânal un reprezentant al creditorului ca să încaseze ratele. Este vorba despre Provident Financial România IFN SA, înregistrată pe 8 martie 2007 în Registrul General al IFN-urilor, ţinut de Banca Naţională a României. Provident Financial România oferă mici împrumuturi, de la 400 lei la 1.500 de lei, acordate la domiciliu. Am solicitat câteva informaţii de la Departamentul „Relaţii Clienţi“ al acestei IFN şi ne-au dat rapid toate datele cerute, mai puţin dobânda şi DAE (dobânda anuală efectivă). Am aflat că potenţialii clienţi trebuie să plătească săptămânal câte o rată, care este încasată la domiciliul lor. „Pentru prima colaborare cu noi vă acordăm, fără giranţi, fără garanţii, împrumuturi mici, de la 400 de lei la 1.500 de lei, returnabile în 39 de săptămâni, adică în aproape zece luni“, spune persoana desemnată de Provident Financial România pentru relaţii cu clienţii. Trebuie să prezentaţi numai dovada că locuiţi la adresa respectivă şi o hârtie care să arate că aveţi un venit fix (cuponul de pensie, adeverinţă de salariu etc.) şi reprezentantul companiei creditoare vă dă banii solicitaţi.
Dobândă de 72%
Dacă vă împrumutaţi de 1.500 de lei de la IFN-ul de mai sus, atunci trebuie să returnaţi săptămânal câte 64,5 lei, timp de 39 de săptămâni. Reprezentanţii Provident Financial România au refuzat să spună cât este dobânda practicată şi, mai ales, cât sunt comisioanele şi DAE. Răspunsul pe care îl primeşte un client interesat de dobândă este următorul: „Dacă vă împrumutaţi la noi cu 1.500 de lei, atunci returnaţi în 39 de săptămâni 2.500 de lei, cu tot cu comisioane“. Deci, dacă restitui în zece luni 2.500 de lei, la un credit de 1.500 de lei, atunci dobânda este de aproximativ 72%, mult mai mare decât la orice bancă comercială. Directorul sucursalei doljene a BNR, Gheorghe Gherghinescu, afirmă că IFN-ul este liber să practice orice dobândă, atât timp cât respectă Legea privind creditul de consum, adică Legea nr. 289/2004, intrată în vigoare la începutul lui 2005. Potrivit acesteia, băncile şi instituţiile de credit sunt obligate să facă publică DAE doar dacă ofertele pentru contracte de credit sunt „afişate în locuri publice“. În cazul nostru, ofertele sunt puse în cutia poştală a craiovenilor. Legea nu se aplică împrumuturilor sub 200 de euro şi celor peste 20.000 de euro. „În cazul în care clienţii IFN-ului respectiv consideră că le sunt lezate drepturile, atunci se pot adresa Oficiului pentru Protecţia Consumatorului“, a spus directorul BNR Dolj.