-1.1 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBRD-depozitar majoritar al banilor de pensii

BRD-depozitar majoritar al banilor de pensii

Banii proveniţi de la 2,5 milioane de români înscrişi la fondurile de pensii private ale ING, Allianz-Ţiriac, AVIVA, Generali sau Omniasig vor fi depozitaţi la BRD. În contextul în care BRD a fost ţinta unui furt de 2,2 milioane de euro la Craiova, clienţii acestei unităţi bancare şi cei ai fondurilor de pensii se pot întreba dacă banii lor sunt în siguranţă. BRD spune că da.

Cele mai mari fonduri de pensii private au ales să depoziteze banii ce vor fi colectaţi de la persoanele de până în 35 de ani în conturile BRD Groupe Societe Generale. Aspect legal, aprobat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), care spune că orice fond de pensii este liber să-şi aleagă o bancă depozitară, în condiţiile legii. Astfel că BRD este depozitarul pentru opt dintre cele 18 fonduri de pensii administrate privat autorizate în România, iar restul fondurilor îşi vor păstra banii strânşi de la populaţie în conturile ING Bank, Raiffeisen Bank, BCR şi Bancpost. Cele opt fonduri care vor strânge banii de pensii în conturile BRD totalizează, după calculele GdS, aproximativ 2,5 milioane de deponenţi, ceea ce înseamnă peste jumătate din numărul românilor care au avut obligaţia să opteze pentru un fond de pensii administrate privat (pilonul II). Fondurile de pensii care au declarat că îşi vor depozita sumele la BRD sunt: ING (cu 1.066.203 persoane atrase, potrivit ultimei raportări a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private), Allianz-Ţiriac (798.753), Generali (301.906), AVIVA (247.563), Omniasig (49.039) şi BT Aegon, AGR Fond de Pensii, Zepter Fond de Pensii, cu un număr mult mai mic de cotizanţi. Cu alte cuvinte, din luna martie a acestui an, contribuţia de 2% din salariile a 2,5 milioane de români va ajunge la cele opt fonduri de pensii enumerate mai sus şi, implicit, va intra în conturile BRD. Sumele totale care ajung la banca aceasta sunt de ordinul zecilor de milioane de euro, numai pe anul în curs.

Potrivit Direcţiei de Comunicare a BRD, „activele fondurilor de pensii sunt încredinţate spre păstrare în condiţii de siguranţă, fiind interzisă depozitarului dispunerea în orice fel de activele fondului“.

 

BRD se leapădă de fraudă

 

Clienţii actuali ai băncii sau milioanele de români ale căror contribuţii vor ajunge la depozitarul principal al fondurilor de pensii administrate privat se pot întreba ce se întâmplă cu banii lor, în lumina ultimelor evenimente care au avut în prim-plan BRD. Este vorba despre frauda de 2,2 milioane de euro descoperită săptămâna aceasta la Craiova. Reamintim că o tânără din Bănie a transferat fără drept din contul BRD 2,2 milioane de euro în cele ale unor persoane din Timişoara şi Bucureşti. Direcţia de Comunicare a BRD a menţionat, pentru GdS, că astfel de tentative nu pot aduce atingere banilor colectaţi de fondurile de pensii: „În privinţa modului în care banca ar putea fi afectată de recenta tentativă de fraudă care a avut loc la BRD Craiova, evenimentul este izolat şi a fost, de altfel, imediat descoperit de sistemele de control intern ale băncii, iar în urma sa nu va rezulta nici un prejudiciu. Incidente de acest gen nu pot avea nici un efect asupra activelor depozitate de un fond de pensii la o bancă“.

Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat spune că banca depozitară are rol de verificare a legalităţii operaţiunilor desfăşurate de administratorul fondului, dar şi „de certificare a existenţei activelor fondului, de calculare a valorii activelor nete, a valorii unitare a activului net, precum şi a numărului de unitaţi de fond“. Reprezentanţii autorizaţi ai băncii au menţionat că „BRD are rol de custode şi banca nu poate dispune în nici un fel de activele fondurilor de pensii. Mesajul pe care îl transmitem populaţiei este că BRD rămâne o bancă solidă şi serioasă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS