8.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSins of a Solar Empire, unul dintre cele mai bune RTS-uri

Sins of a Solar Empire, unul dintre cele mai bune RTS-uri

Sins of a Solar Empire este unul dintre acele jocuri care oferă o experienţă captivantă, ce îţi ocupă mult timp liber, dar asta nu te va deranja deloc.

 

Nu e un debut rău pentru un producător relativ mic. Ironclad şi Stardock au toate motivele să se mândrească deoarece au produs unul dintre cele mai originale şi mai atractive jocuri de strategie din ultimii ani. Să fie clar de la început: Sins nu este un joc tipic de strategie precum Galactic Civilizations sau „bunicul“ genului, Master of Orion. Este un RTS – strategie în timp real, dar care păstrează un ritm care să îţi permită să administrezi cinci-şase flote gigant pe măsură ce duci bătălii în sisteme solare ce conţin zeci de lumi.

Acţiunea jocului este plasată în viitorul îndepărtat, când alianţa Trader Emergency Coalition se confruntă cu două ameninţări: Advent, o civilizaţie care doreşte să se extindă prin forţă, şi Vasari, o misterioasă civilizaţie extraterestră care urmăreşte anihilarea primelor două tabere. Sins îţi permite să joci din perspectiva oricăreia dintre cele trei facţiuni.

Ca multe jocuri de strategie spaţială, pentru început controlezi o singură planetă, de unde începi să explorezi celelalte lumi şi să colonizezi alte planete. Pentru a-ţi „alimenta“ expansiunea trebuie să construieşti o varietate de nave spaţiale. Cele mai interesante dintre ele sunt navele de linie, „creme de la creme“, uriaşe, scumpe şi puternice. Acestea se comportă precum un personaj dintr-un joc RPG (role playing game), capătă experienţă pe măsură ce luptă, devenind astfel mai puternice şi dobândind abilităţi unice.

Jocurile bune de strategie te obligă constant să iei decizii privind modul în care aloci resursele, iar Sins este excelent la acest capitol.

Privind relaţiile diplomatice între jucători, Sins se diferenţiază de celelalte jocuri prin faptul că, pe lângă manevrele standard (pact de neagresiune sau de alianţă cu unul dintre jucători), poţi să îţi dovedeşti valoarea prin îndeplinirea unor misiuni specifice.

Mai există şi sistemul piraţilor, care oferă o opţiune minunată de a purta războiul. Piraţii sunt terţi care lansează atacuri periodice, însă acţiunile lor pot fi influenţate prin sporirea recompensei puse pe capul adversarului. Această modalitate de atac se transformă într-un fel de licitaţie pe eBay. Pericolul constă în faptul că, deşi dai bani, poţi pierde „licitaţia“, astfel că poţi ajunge şi cu banii luaţi, şi atacat de piraţi.

Sins are şi câteva caracteristici ce pot fi mai puţin plăcute pentru unii gameri: e nevoie de câteva ore bune pentru a termina o hartă. Lucrurile s-ar termina mult mai repede dacă ar exista posibilitatea de a schimba condiţiile de victorie sau dacă AI-ul s-ar „preda“ atunci când este clar că nu poate câştiga. În schimb, trebuie să pulverizezi fiecare punct de rezistenţă inamic, fapt ce necesită timp. Pe lângă acest lucru, jocului îi lipseşte posibilitatea de a juca modul „campanie“, este un multiplayer chiar şi atunci când joci contra AI-ului. Vestea bună e că se poate juca on line, prin intermediul serverelor de internet incluse care te conectează la Ironclad Online, cu posibilitatea (greoaie, e adevărat) de a salva un joc multiplayer şi a-l relua ulterior.

Sins of a Solar Empire oferă o perspectivă nouă asupra unuia dintre cele mai apreciate subgenuri ale jocurilor de strategie, iar pe site-ul www.gamespot.com a primit nota 9.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU