Cine a contractat credite în dolari în urmă cu trei ani are bafta de a plăti acum o rată mult mai mică decât cea iniţială.
Singura valută care a rămas avantajoasă pentru cei împrumutaţi este dolarul american. Persoanele care au avut prezenţa de spirit să se împrumute în dolari anii anteriori, când cursul de schimb era uriaş, acum stau liniştiţi şi plătesc rate bancare mult mai mici faţă de aşteptările iniţiale ale băncii.
Din 2005 şi până acum, achităm mai puţin cu aproape un leu pentru un dolar. La sfârşitul anului 2005, dolarul era cotat de Banca Naţională a României (BNR) la 3,10 lei. Pe parcursul anului 2006, valuta americană a început să scadă la 2,77 lei în noiembrie şi la 2,56 în decembrie. La fel s-a întâmplat şi în 2007, când în iulie dolarul a atins un minim de 2,29 lei, iar în decembrie cursul a urcat la 2,45 lei pentru un dolar. Anul 2008 a debutat cu un dolar destul de slăbuţ, de 2,43 lei, iar pe 12 martie a scăzut până la 2,38 lei.
Rate mai mici
Cine are un credit în dolari, contractat anii anteriori, are avantajul că rata lunară este tot mai mică. De exemplu, dacă un împrumutat la bancă are de plătit o rată de 100 de dolari, în anul 2005 achita către creditor 310 lei. În 2006, rata a scăzut la 256 de lei, iar în prezent (la cursul de pe 12 martie) ar plăti 238 de lei. Deci, cheltuiala debitorului nostru cu creditul în dolari a scăzut cu aproximativ 72 de lei, la calculul efectuat la cursul BNR.
În realitate, dacă respectivul client bancar a cumpărat dolarii de la casele de schimb sau de la bănci, atunci cursul a fost uşor mai ridicat decât cel al BNR, iar costul cu rata a fost puţin mai scump. „Am luat credit în dolari şi am riscat în urmă cu câţiva ani. Acum mi-a scăzut rata fantastic şi chiar am putut să achit în avans. Mai am prieteni care şi-au luat credit pe firmă tot în dolari şi nu s-au plâns până acum“, a spus o femeie din Craiova care s-a împrumutat în moneda americană.
Pentru cei care vor să se împrumute acum în dolari, nu se poate spune dacă va fi sau nu avantajos pe termen mediu sau lung. BNR susţine că împrumuturile cele mai bune sunt în moneda naţională şi nu în valută.
Previziuni limitate
Dacă în anii anteriori analiştii se grăbeau să speculeze unele creşteri sau scăderi ale valutelor, în ultima perioadă previziunile sunt din ce în ce mai limitate. La nivel naţional, nu prea se mai fac previziuni ale evoluţiei dolarului, în special de când România a trecut la moneda euro ca valută de referinţă a economiei naţionale. Pe plan internaţional, dolarul este în cădere, iar şeful Fondului Monetar Internaţional, Rodrigo Rato, anunţa în urmă cu ceva timp că dolarul va scădea pe plan mondial. Analiştii români se rezumă la a spune că atât euro, cât şi dolarul se vor stabiliza în raport cu leul. Aceştia mai spun că moneda naţională se va aprecia către finalul anului în raport cu ambele valute.