6.2 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajaţii Daewoo cer prime de 1.200 de lei

Angajaţii Daewoo cer prime de 1.200 de lei

Împărţirea banilor care au rămas de la fosta fabrică Daewoo se negociază între sindicat şi actuala conducere a fabricii de autoturisme. În timp ce angajaţii vor prime cât un salariu, şefii spun că nu li se cuvin aceşti bani.

Americanii de la Ford Motor Company trebuie să plătească pentru pachetul majoritar de acţiuni al Daewoo 57 de milioane de euro, conform primului contract încheiat în septembrie anul trecut. Doar că în conturile fabricii s-au aflat 70 de milioane de euro la data respectivă, după cum afirma anul trecut (după semnarea contractului cu Ford la Craiova), directorul Automobile Craiova SA (ACSA), Lucian Luţaru. Acesta a declarat pentru GdS la vremea respectivă că „nu se pot cumpăra cu 57 de milioane de euro cele 70 de milioane de euro ale Daewoo“. Acum, suma din conturile fabricii a devenit un mare secret. Nici directorul ACSA, nici managerul general al Daewoo Automobile România, Ion Ion, nu doresc să spună cât este excesul de lichiditate, pe motiv că „este o chestiune internă a companiei“. Secretomania a apărut de curând, din cauză că din „caşcavalul“ care ar rămâne de la Daewoo doresc să se înfrupte şi cei aproape 4.000 de salariaţi ai fabricii, care intenţionează să încaseze prime echivalente cu un salariu lunar al fiecărui muncitor, adică 1.000-1.200 de lei, prevalându-se de contractul colectiv de muncă pe ramură.

Surse din fabrică susţin că intenţiile sindicatelor erau ca până astăzi, când se semnează preluarea efectivă a Daewoo de către Ford, să se fi finalizat negocierile cu conducerea uzinei în ceea ce priveşte primele. Şi tot până astăzi, dacă se lua o decizie pozitivă, banii ar fi trebuit viraţi în conturile salariaţilor.

Contactat telefonic de GdS, managerul Ion Ion, vizibil iritat de întrebări, a preferat să se eschiveze, dar a confirmat că se poartă negocieri: „Da’ de unde aţi aflat de prime? Discutăm aceste chestiuni cu sindicatul. Nu priveşte presa astfel de lucruri. Drepturile salariale ale sindicaliştilor sunt confidenţiale. Am dat prime de curând, dar asta este o chestiune internă“. Ion Ion se referea la prime de 200 de lei acordate recent pentru toţi angajaţii fabricii, indiferent de salariul acestora, după cum afirmă aceleaşi surse din societate.

 

Exces de lichiditate, stabilit prin contract

 

Banii care sunt numai ai Daewoo nu pot intra în conturile Ford. În contractul semnat între Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Ford Motors Company se precizează, la capitolul 7.4 „Calculul şi distribuirea anumitor resurse“ şi detaliat de Anexa 3 la contract (publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor), că excesul de lichiditate de la Daewoo se depune în proporţie de 80% într-un cont escrow (neutru), iar restul de 20% rămâne la dispoziţia societăţii Daewoo ca şi capital de lucru. Acest fapt trebuia să se întâmple între 14 septembrie, denumită „data semnării“, şi 21 martie, adică astăzi – „data finalizării“.

Iată textul exact din contractul AVAS cu Ford: „Consiliul de Administraţie al societăţii controlate (Daewoo – n.r.) va estima suma excesului de lichiditate netă şi va depune într-un cont escrow 80% din această sumă estimată a exista la data semnării în societatea controlată. Contul escrow va fi deschis în temeiul unui contract de escrow încheiat între societatea controlată, vânzător şi agentul de escrow. Restul de 20% din suma excesului de lichiditate netă va rămâne la dispoziţia societăţii controlate şi va fi folosit drept capital de lucru pentru îndeplinirea activităţilor comerciale curente“. Ulterior, după finalizarea contractului, noua societate imobiliară de stat ce va rezulta în procesul divizării (va avea ca active principale terenurile pe care nu le-a dorit Ford, plus activele Mecatim Timişoara, şi rămâne de stat) va dispune şi de cei 80% din excesul de lichiditate depus în contul escrow. Contractul cu Ford mai menţionează că orice venituri ale Daewoo Automobile România înregistrate între data semnării contractului şi cea a finalizării lui se vor împărţi între respectivul cont escrow şi firmă, în proporţiile menţionate mai sus (80% – în cont şi 20% – la dispoziţia unităţii).

 

Unii spun „Adio, prime!“

 

Surse autorizate din cadrul ACSA susţin că angajaţii Daewoo nu au mari şanse să primească primele cât un salariu, „pentru că nu se prevede în contractul colectiv de muncă acest lucru la nivel de fabrică“.

Liderul sindical de la Daewoo, Ovidiu Cioroianu, a declarat că „acţionarii sunt în culpă cu treaba asta dacă nu acordă salariaţilor un drept stabilit de lege“. Cioroianu spune că în contractul colectiv de muncă pe ramura industriei de maşini se precizează clar la art. 64, alin. 5, litera a): „cotă parte din profit care se repartizează salariaţilor, între 5-10%, aprobată conform legii“. Liderul sindical accentuează faptul că, potrivit legii, un contract de ramură este aplicabil tuturor companiilor din ramura respectivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII